Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 02. 06.

Bahrein Szíriába akarja küldeni a hadseregét

2016. 02. 06.

Egy nappal azután, hogy Észak-Szíriában a  terroristák Törökország irányából való utánpótlási útvonalait elvágta a szír-orosz szövetség, pénteken jelentette be Bahrein, hogy hajlandó a hadseregét Szíria térségében bevetni az amerikai terrorellenes koalíció soraiban az Iszlám Állam ellen. Egy nappal előtte Szaúd-Arábia hasonló bejelentést tett.

A kijelentés azért érdekes és egysmind mélyen ironikus, mert a bahreini békés felkelést sem tudta a helyi kormányzat leverni, csak a szaúdi hadsereg bevetésével. Hamad bin Isa Al Khalifa “király” a saját kastélya védelméhez jordán és más nemzetiségű Blackwaters zsoldosokat alkalmaz, hasonlóképpen, mint az összes öbölmenti arab monarchia.

Az eddigi szír és iraki jelentések szerint Bahrein az egyik főkolomposa azoknak az országoknak, amelyek pénzzel és fegyverrel segítettek a vahabita ideológia égisze alatt létrehozni és megerősíteni a se nem Iszlám se nem Állam terrorszervezetet.

dundi

 Khalid bin Ahmed Al Khalifa, Bahrein külügyminisztere

Bahrein többször kijelentette az elmúlt évek során, hogy a szíriai kormány elveszítette minden legitimitását – mindeközben véres felkelés volt Bahreinban, amiről nemigen lehetett hallani a médiában – és a bahreini külügyminiszter számtalanszor kijelentette, hogy országa részt vesz minden Assad elnök elleni erő támogatásában.

Khalid bin Ahmed Al Khalifa 5 éve mondogatja, hogy szerinte Assad elnök napjai meg vannak számlálva…

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑