Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2021. 02. 15.

Bahreinben a 10 évvel ezelőtti felkelésre emlékeztek (képek)

2021. 02. 15.

Bahreinben tüntetők lepték el az utcákat február 13-án akik a tíz évvel ezelőtti felkelésre emlékeztek. A bahreiniek ugyanis 2011-ben ezen a napon léptek fel a lakosság jelentős részét diszkrimináló Al-Khalifah uralkodói család rendszere ellen.

A tüntetők jelszavakat skandáltak az amerikai támogatással trónon lévő Al-Khalifah rezsim ellen megemlékezve a felkelés felkelés mártírjaira emlékeztek. A tüntetésekről a helyi mediumok nem adtak hírt, csak  az ellenzéki ,,Al-Wefaq Nemzeti Iszlám Közösség,, publikált képeket a Twitter oldalán, amin tüntetők ezrei   fejezték ki együttérzésüket a mártírok családjaival.

A tüntetők utakat zártak le és a ,,Február 14-e ifjúsága,, nevű csoport a főváros Manama több helyszínén is megemlékezett a felkelés eseményeiről.

.

Az amerikai 5. flottával a háta mögött uralkodó Al-Khalifah család hatalmát 2011-ben Szaúd-Arábia mentette meg, miután  a szaúdi hadsereg csapatokat küldött a felkelés leverésére, miután aŐÁ bahreini uralkodó család idegen csapatokat kért fel a saját népe leverésére, hiszen a szunnita kisebbséget képviselő Al-Khalifah ház nem a lakosság többségét képviseli.

A bahreini lakosság többsége ugyanis a síita felekezethez tartozik akik ki vannak zárva a politikából és az ország ügyeiből. Az ez ellen felszólalókat pedig a hatalom elnyomja, vagy pedig csak egyszerűen csöndben eltünteti. És ez történt 2011-ben is, amikor a bahreini biztonsági erők több ellenzéki politikust letartóztattak, akik közül többen életüket veszítették a fogva tartás során.

Ez azonban az Egyesült Államok számára belefér a ,,demokrácia,, kereteibe amíg az 5. Flotta Bahreinben állomásozhat.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑