Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2017. 12. 01.

Ballisztikus rakétákkal válaszoltak a húszik a szaúdi blokádra

2017. 12. 01.

Ismét ballisztikus rakétát lőttek ki a jemeni síita húszik Szaúd-Arábia területére. A kilőtt rakéta “eltalálta katonai célpontját” Szaúd-Arábiában – közölték a húszik a lázadók által működtetett el-Maszira televízióban.

Megerősítjük, hogy a ballisztikus rakétakísérlet sikeres volt, a rakéta elérte katonai célpontját Szaúd-Arábiában

– közvetítette a húszik üzenetét az el-Maszira.

A húszi vezetés korábban további rakétatámadásokkal fenyegette meg Rijádot a Jemen elleni blokádja miatt. A szunnita olajmonarchia légvédelmi ereje azonban azt közölte, hogy sikeresen elfogták a rakétát – tudatta a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió.

A húszik november elején lőttek ki ballisztikus rakétákat a vahhábita királyság irányába, de a szaúdiak időben megsemmisítették őket.

A jemeniek a támadást azzal indokolták, hogy a Szaúd-Arábia vezette, a jemeni háborúba beavatkozó arab koalíció blokádjára adtak választ. Rijád azonban megtorlásként megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, és bombázta a felkelők kezén lévő fővárost, Szanaát.

A koalíció szerint a ballisztikus rakétát a húszik Irántól kapták, vagy legalábbis Teherán segítségével fejlesztették ki, magas rangú szaúdi tisztségviselők pedig “háborús cselekedet” elkövetésével vádolták meg a perzsa államot.

Rijád – feltehetően nemzetközi nyomásra – a hétvégén lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához

a humanitárius katasztrófa szélére sodródott Jemenbe. A húszik újabb ellenséges lépése miatt azonban felmerül annak veszélye, hogy Szaúd-Arábia ismét megtorló intézkedéseket fog hozni – vélik megfigyelők.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a megbuktatott rijadhoz hű Mansout Al-Hadi ex-enlök fegyveresei és a jemeni  húszik között zajlik.

Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Jemen folyamatosan humanitárius katasztrófával néz szembe azóta, hogy az arab koalíció beavatkozott a 2014-ben kirobbant konfliktusba. Az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól a háború sújtotta országban, közülük hétmillió már gyakorlatilag éhezik.

Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg.

A jemeniek szenvedését az is súlyosbíthatja, hogy értesülések szerint a húszik és szövetségeseik, az Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők összecsaptak Szanaában, miután – egyelőre nem teljesen tisztázott okokból – elmérgesedett egy vita az érintett felek között.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑