Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 11. 12.

Banglades: Az iszlámisták tönkreteszik az országot

2016. 11. 12.

A vallási motivációjú erőszak ijesztő mértékben terjed Bangladesben. A keresztények – hívők és papok egyaránt – menekülnek a dél-ázsiai országból. Shamim Dewan atya azonban kitart.

Shamim Dewan katolikus pap (nevét biztonsága érdekében megváltoztattuk) közölte, hogy 2016 második felében 15 alkalommal támadták és gyilkolták meg a vallási kisebbségek (keresztények, hinduk és buddhisták) tagjait. A bátor atya fölkereste minden egyes áldozat családját, és egy kisebb összeggel támogatta őket, amely arra elegendő, hogy átevickéljenek az előttük álló nehéz napokon. A szövetségi kormány magára vállalta a kórházi költségeket. A sebesültek közül gyógyulásuk után sokan így is súlyos helyzetbe kerülnek, mert nem tudják visszakapni régi állásukat.

Bishop Theotonius (2nd L) of Kakrail church conducts a prayer for the Bangladeshi Christian community to mark Christmas day at the church in Dhaka December 25, 2007. Bangladeshi Christians constitute about 300,000 of the 140 million people in Muslim-majority Bangladesh. REUTERS/Rafiqur Rahman (BANGLADESH)

Dewan atya szintén részese volt egy húsvétvasárnap elkövetett támadásnak, amelyben azonban szerencsére senki sem sérült meg: „Mirpur városában miséztem a szabad ég alatt. Váratlanul iszlámisták tűntek föl, és azt követelték, hogy hagyjam abba a szertartást. Én persze nem engedelmeskedtem nekik.” Erre törni-zúzni kezdtek, megrongálták a hangszereket majd, ahogy jöttek, el is tűntek.

Összefogás az iszlám erőszak ellen

A kiérkező rendőrök azt ajánlották a papnak, hogy tegyen följelentést, de a rokonság a jelenlévő többi atyával együtt nyomatékosan lebeszélte erről.

Dewan atya azonban nem hagyta annyiban a dolgot. Fölkereste a helyi hatóságokat, ahol követelte a tettesek felelősségre vonását, és a faluközösségek biztonságának megerősítését.

Members of the Bangladeshi Christian community join a prayer session to mark Christmas day at Kakrail church in Dhaka December 25, 2007. Bangladeshi Christians constitute about 300,000 of the 140 million people in Muslim-majority Bangladesh. REUTERS/Rafiqur Rahman.(BANGLADESH)

A vallási kisebbségek iránti bátor kiállása nem maradt visszhang nélkül: „2016. márciusban tömegtüntetést szerveztünk Dakkában – Banglades 7 millió lakosú fővárosában – a Nemzeti Sajtóklub központja elé. Követeltük, hogy vessenek véget a vallási indítékból elkövetett bűnözésnek. A keresztények és hinduk mellett muzulmán vezetők is csatlakoztak a tüntetőkhöz” – veszi át a szót Shamim Dewan.

Rendszeres fenyegetések

Ám nem sokkal később fenyegető üzenetek érkeztek az atya mobiljára. Az iszlámisták még a facebookon is életveszélyesen megfenyegették: „Figyeljük minden lépésedet. Két hetet kapsz, és ha nem hagyod abba, ugyanúgy szétvágunk, mint az utóbbi hat hónapban a hozzád hasonlókkal tettük.” És a megfélemlítések folytatódtak. Ha elhagyná Bangladest, a facebookon akkor is megtalálnák. A fenyegető üzenetek föladójaként az Iszlám Államot (IS) tüntették föl.

A kormány drasztikus intézkedéseket hozott az iszlámizmus terjedésének visszaszorítására. Bár sok terroristát megöltek, körülbelül száznak sikerült Malajziába menekülnie, ahonnan Szíriába utaztak, hogy dzsihádista kiképzést kapjanak. „Később többen visszatértek Bangladesbe, és illegalitásba vonultak. Párat letartóztattak közülük vagy kivégezték őket, de a többiek ma is szabadlábon vannak” – folytatja Dewan atya aggodalommal a hangjában.

banglades-keresztenyek

Az emberi jogi képviselők elhagyják az országot

A véres események miatt sok emberjogi aktivista és lelkész is elmenekült Bangladesből. Egy hindu aktivista Indiában keresett oltalmat, mert az újdelhi kormány gyorsított eljárásban menedékjogot adott neki.

Húsz keresztény aktivista – köztük Rosalyn Costa katolikus apáca, Adhikarry protestáns lelkész és Ratan Sarka, Dakka legrégebbi baptista gyülekezetének titkára – az USA-ba menekült.

„Most is kapcsolatban vagyok velük, és tudom, hogy egyikük sem akar visszatérni Bangladesbe” – mondja szomorúsággal a hangjában az atya, majd hozzáteszi:

– “A feleségem és én soha nem megyünk el innen. A hivatásom ideköt az utolsó leheletemig. Az iszlámisták örömünnepet ülnének látva, hogy az utolsó keresztény is elhagyja Bangladest.”

Shamim Dewan meg van győződve róla, hogy a következő tíz évben sokan fognak kereszténységre térni a honfitársai közül.

Az atya állhatatossága ellenére komolyan veszi az iszlámisták fenyegetését. A gyerekei egy titkos helyen járnak iskolába. Vezetékes telefonját kikapcsoltatta, hogy a terroristák ne tudják meg, mikor tartózkodik otthon. Mobilján sem küld többé üzenetet.

Írd alá a miniszterelnöknek címzett bátorító üzenetet!

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑