Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 07. 17.

Bangladesben egyre több merényletet követnek el a kisebbségek ellen

2016. 07. 17.

Az országban megdöbbenés uralkodik a dakkai merénylet után, félnek az indulatok elszabadulásától. Július 10-én, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka egy kis faluban felgyújtottak egy keresztény asszonyt a saját ágyában.

Kajurának hívják a falucskát, ahol megtámadták a 45 éves, katolikus vallású asszonyt. Maya Karmokar aludt, miközben valaki benzint öntött rá és meggyújtotta. Szerencsére a kiabálásra a szomszédból időben odaértek a rokonok: az életét megmentették, de súlyos égési sérüléseket szenvedett. A helyi orvos látta el, különleges kezelésre nincs pénze, mert nagyon szegényen él, mint a környéken keresztények nagy része. A szomszéd városban, Simuliában mintegy négyezer katolikus él, kisebbségként mindannyian a társadalom legalsó osztályaihoz tartoznak, a muszlim többséggel azonban eddig mindig békében éltek együtt. Maya nem érti: „Nincsenek ellenségeim” – mondja. Azt azonban mindenki tudja, hogy az országban erősödnek a szélsőséges áramlatok és növekszik az intolerancia.

A július elsejei dakkai merénylet – amelyben 22 ember vesztette életét, főként külföldiek – megrázta az országot, hiszen hasonló esetre nem volt példa korábban. Ugyanakkor számos előzménye volt: a kisebbségek képviselői és a mérsékelt muszlimok ellen elkövetett merényletek egész sora. Az utóbbi három évben a szélsőségesek mintegy ötven gyilkosságot követtek el más vallású aktivisták, bloggerek, értelmiségiek ellen. Ezeket az eseteket az al-Kaidához és az ISIS-hez közeli szervezetek vállalták magukra. Maya esetében nem jelentkezett senki, hogy felvállalja a merényletet. A rendőrség nyomoz, de egyelőre eredménytelenül – fennáll a veszély, hogy a gyanakvás megnöveli a vallási közötti feszültséget.

A Pápai Missziós Művek Bangladesben szolgáló misszionáriusa elmondta a Fides hírügynökségnek, hogy a dakkai mészárlás színterén, a Holey Artisan Bakery előtt folyamatosan koszorúkat helyeznek az emberek. Az egyiken ez áll: „Forgive us!” – Bocsássatok meg nekünk. A misszionárius hozzáfűzte: „Azt hiszem, ez fejezi leginkább sok bengáli ember uralkodó érzését a mészárlás után. Megdöbbenés, hitetlenség uralkodik, aggódnak magukért, az országukért… Mintha azok a fiatal gyilkosok erőszakot tettek Bangladesen és a nép önmagáról alkotott képén. Az emberek zavarban vannak, ha a valóságra tekintenek, arra gondolnak: »Hát erre is képesek voltunk…«”

Orientalista.hu- (Magyar Kurir Avvenire.it)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑