Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 01. 15.

Beduinok tízezreinek a házait rombolja le Egyiptom, hogy ellehetetlenítse a Hamászt

2015. 01. 15.

Megkezdte  az egyiptomi hadsereg a Gázai övezettel közös határ mentén nemrég kialakított biztonsági zóna kiszélesítését, amihez Rafah határváros teljes egyiptomi felét kilakoltatják.

Ez utóbbira egyebek mellett az érintett területet magába foglaló Észak-Sínai tartomány kormányzója, Abdel-Fatah Harhúr szerdán tett kijelentése utal, amely szerint a zóna kialakításának végett Rafah egyiptomi részét teljes egészében meg kell szüntetni”. A sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy már folynak az előkészületek Új-Rafah megépítéséhez, amelyet a helyi lakosok “szokásainak és igényeinek megfelelően alakítanak ki”.

A csütörtökön induló munkálatok során megduplázzák az 500 méter széles biztonsági sávot, amelyben eddig több mint 1100 kilakoltatott család mintegy 800 otthonát rombolták le. A második szakaszban további 1220 házat bontanak le, amelyekben jelenleg 2044 család lakik.

A nagy léptékű palesztin-ellenes műveletet Abdel-Fatah asz-Szíszi államfő rendelte el egy október végi merényletre reagálva. A szóban forgó régióban elkövetett támadásban harmincnál több egyiptomi katona lelte halálát. Kairó szerint az elkövetők a Gázai övezetből szöktek át, amelyet a jelenlegi egyiptomi vezetéssel ellenséges viszonyt ápoló Hamász kormányoz.

A “biztonsági zóna” kialakításának egyik fő célja a fegyverek és fegyveresek ellenőrizhetetlen átjárását biztosító föld alatti járatok megszüntetése. A 13,5 kilométer hosszú határszakasz alatt épült alagutak közül néhánynak a kijárata valamelyik rafahi lakóházba vezetett. A katonai övezet végleges kiterjedéséről az elnöki határozatban utaló koordináták alapján a Daily News Egypt című napilap megjelentetett egy térképet csütörtöki címlapján, amely szerint a sáv végül több mint 5 kilométer széles lesz. Más források két kilométerről szólnak.

A tartományi kormányzó közlése szerint az otthonuk elhagyására kényszerülő családok 1500 egyiptomi font (56,5 ezer forint) gyorssegéllyel számolhatnak, amellyel a hatóságok az új lakbérek fedezéséhez járulnak hozzá. A végleges kárpótlás mértékéről mindenki esetében külön döntenek.

Rafah egyiptomi fele jelenleg 14 kerületből és 11 kisebb településből áll. A várost hivatalos honlapja szerint 75 ezren lakják. A környéken tevékenykedő terroristák elleni hadművelet részeként éjszakánként kijárási tilalom van érvényben, napközben gyakran megszakítják az áramellátást, és blokkolják a mobilhálózatot. Tovább nehezíti a kilakoltatásra váró, többnyire beduin lakók életét a jelenlegi zord időjárás és a gyakori homokviharok.

Palesztina Szabadságharca

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑