Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2021. 03. 12.

Bejrút szorosan együttműködik Szíriával a menekültek hazatelepítése érdekében

2021. 03. 12.

Libanon szorosan együttműködik Szíriával a menekültek biztonságos és önkéntes alapon történő hazatelepítése érdekében – közölte Ramzi Musharrafieh, a szociális ügyek ügyvivő libanoni minisztere pénteken.

Michel Aun elnökkel tartott tanácskozásán a miniszter kijelentette, hogy Libanon minden lehetőséget megragad, hogy enyhíteni tudja a szíriai menekültek miatt Libanonra nehezedő pénzügyi és szociális terheket.

A tárcavezető nemrég Szíriában tárgyalt a helyi tisztségviselőkkel a menekültekről.

Musharrafieh most hangsúlyozta: a damaszkuszi hatóságok arról biztosították Bejrútot, hogy szavatolni fogják a menekültek biztonságos és méltóságteljes hazatérését.

Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, a libanoni font értéke rövid idő alatt hatalmasat zuhant, a bankok pedig korlátozni kezdték a valuták felvételét és a külföldi banki átutalásokat. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. A gazdasági nehézségek miatt rendszeresek a tömegtüntetések.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint egymillió regisztrált szíriai menekült tartózkodik Libanonban, a bejrúti vezetés azonban számukat másfél millióra becsüli.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) legfrissebb jelentése szerint a szíriai háború 2011-es kezdete óta 6,6 millió szíriai külföldön keresett menedéket, 6,7 millióan viszont az országon belül menekültek el otthonaikból a harcok elől.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑