Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2020. 08. 14.

Bejrúti robbanás: a holland nagykövet elhunyt felesége felajánlotta szerveit

2020. 08. 14.

Sajtóinformációk szerint felajánlotta szerveit a libanoni holland nagykövet felesége, aki a múlt heti bejrúti robbanás következtében vesztette életét a kórházban.

Az 55 éves Hedwig Waltmans-Molier csak négy nappal a szörnyű katasztrófa után, a kórházban halt bele sérüléseibe. Sajtóinformációk szerint szerveit két betegnek adományozta.

A holland nagykövetség megerősítette, hogy Waltmans-Molier szervdonor, ám azt is hozzátették, hogy ezt magánügyként kezelik.

Nem sokkal halála után a külügyminisztérium részvétét nyilvánította a családnak. Egyben tiszteletüket fejezték ki „példaértékű” elkötelezettsége miatt, hogy „nehéz vagy veszélyes körülmények között” is helyt állt Hollandiát szolgálva diplomataként szerte a világon. “Kollégái szeretették őt, és nagyon fog hiányozni” – olvasható a közleményben. – “Halála veszteséget jelent a külügyminisztérium és az egész ország számára”.

Hedwig és férje, Jan 38 évig éltek együtt, és mindketten karriert építettek a holland külügyminisztériumban. Az asszony utolsó feladataként a minisztérium HR-osztályán dolgozott, idejét megosztotta Bejrút és Hága között.

A házaspár nemrégiben tért vissza Libanonba, miután otthon töltöttek egy kis időt Hollandiában. Pihenésükről bejegyzést is tett közzé a Twitteren Jan néhány nappal korábban.

A tragédia napján, kedden Hedwig állítólag férje mellett állt Bejrútban a nappali szobájukban, amikor a második robbanás bekövetkezett. A detonáció okozta sérülése a “puszta balszerencsén múlt” – állítja a holland külügyminisztérium.

A Bejrút kikötőjében történt robbanások sokkolták és egyben feldühítették a libanoniakat. A tüntetők válaszokat követelnek arra, hogyan történhetett ilyen szörnyű katasztrófa, és miért tároltak ilyen óriási ammónium-nitrát-készletet a kikötőben. A detonációk legkevesebb 160 ember halálát okozták, és több ezren megsérültek.

Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑