Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 20.

Belharc a Kínai Kommunista Pártban

2016. 05. 20.

A People’s Daily (Renmin Ribao) c. lapban, amely a kommunista párt hivatalos szócsöve, a kínai gazdaságpolitikát kritizáló cikk jelent meg ismeretlen szerző tollából. A forrás csak a Párt magas rangú köreiből származhat. A szerző arra szólít fel, hogy Kína számolja el „az adósságtól való függőségét,” mielőtt a dolgok irányíthatatlanná válnak.

A kínai adósság 30 billió dollárra rúg. A 2007 óta keletkezett hitel nagyobb, mint az amerikai, japán, német és indiai kereskedelmi bankok kötelezettségei összesen.

Csak a kínai állami vállalatok adóssága a GDP 115%-ára tehető, és egyre több csődöt jelentenek be. Ilyen méretű hiteleknél nem lehet számítani az állami garanciára. Régebben azt mondták, ha az Egyesült Államok gazdasága köhög, akkor a világgazdaságnak influenzája lesz. De ma már Kínára ugyanez érvényes.

A kritikus cikk a People’s Daily címlapján jelent meg, ez is jelzi, hogy nagyon magas helyről rendelték meg. Szisztematikus pénzügyi válságra figyelmeztet, és kimondja, hogy nem lehet örökké növekvő adóssággal finanszírozni a gazdasági növekedést. Ha Kína megpróbálja elkerülni a válságot, a későbbiekben sokkal durvábbak lesznek a következmények. „A gazdasági teljesítmény nem U és nem V alakú lesz, hanem L alakú.”

Egyes sinológusok véleménye szerint a cikk szerzője maga Xi Jinping pártfőtitkár lehet, aki így akar figyelmeztetést küldeni ellenzékének.

A kínai gazdaság gyengélkedése már tavaly is a figyelem középpontjába került, de a legrosszabbat sikerült eddig elkerülni. De mint a pártelitből származó forrás is figyelmeztet, nem lesz ez sokáig így.

china_debt_2-large_trans++p-SFu3xIvvexbcb9BaXwmykz1ktAVp0Zd4rReKAdrQI

A kínai adósság alakulása

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑