Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 01. 30.

Belpolitikai harcok Izraelben

2015. 01. 30.

Volt Moszad-főnök szerint Netanyahu veszélyezteti Izraelt.

Meir Dagan, a Moszad volt főnöke szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnök politikája veszélybe sodorhatja Izraelt – írta csütörtökön az Ynet a Jediot Ahronot című izraeli újság honlapja.

Az izraeli hírszerzés volt főnöke egy szerdai rendezvényen adott hangot aggodalmának. A kormányfőt már a múltban is többször élesen bíráló Dagan szerint Netanjáhú és a Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) pártot vezető Naftali Bennet veszélyes Izraelre, mert tönkreteszi az ország kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Csak felhergeli az amerikaiakat

„Nem bízom a miniszterelnökben. Ő és Bennet kétnemzetiségű államhoz és katasztrófához vezet minket” – mondta Dagan a tel-avivi múzeum Aríél Sárón volt miniszterelnökre emlékező rendezvényén.

A volt Moszad-főnök elsősorban Netanyahu március harmadikára tervezett, Obama ellenkezése dacára újabb iráni szankciókat sürgető amerikai kongresszusi beszéde miatt bírálta a kormányfő politikáját.

„Netanyahu álláspontja nem fogja megváltoztatni a Nyugat véleményét Irán ügyében, de lépései Amerikával ápolt kapcsolatainkat félreviszik, és ez elviselhetetlen árat követelhet tőlünk a jövőben” – jelentette ki Dagan.

Visszasírja Sharon

A volt kémfőnök szerint a miniszterelnök amerikai útjának semmi köze sincs ahhoz, hogy elejét vegyék egy rossz iráni megállapodásnak. „Az amerikaiak már ismerik Netanyahu álláspontját, nem gondolom, hogy ha odamegy és felszólal, az megváltoztatja Obama véleményét. Azt sem hiszem, hogy a kongresszusét” – vélekedett.

Dagan Ariel Sharon, majd Netanyahu kormánya idején is vezette a Moszadot, és a rendezvényen összehasonlította a két kormányfőt: „Sárónnak voltak vitái Amerikával, de soha nem szivárogtak ki a nyilvánosság elé. Diplomáciai ügyességgel folytak. Netanyahu provokál, és a nyilvánosság elé viszi az ügyeket. Sárónnak súlyos viszályai voltak Amerikával, de csendben, és ez a megoldásukhoz vezetett.”

Orientalista.hu (mno.hu nyomán)

Megosztom:

,
Back to Top ↑