Cadmus fordítás Cadmus
Tunézia

2019. 09. 20.

Ben Ali: Ellentmondások, csúcs és bukás

Zine el Abidine Ben Ali huszonhárom évig uralta Tunéziát: azt hitte, népe atyjaként tiszteli. Egy hónapos tüntetéssorozat vetett véget a hatalmának, hogy hátralévő éveit száműzetésben és megaláztatásban töltse.

Hatalma egészen addig megingathatatlannak tűnt. Feleségével együtt hatalmas vagyont halmoztak fel, és Leila Ben Ali állítólag másfél tonna aranyat szállított el menekülése előtt a tunéziai központi bankból.

Ben Ali 1987-ben került hatalomra, amikor elérte, hogy elődjét, az élethossziglani elnöki posztot betöltő Habib Bourgibát orvosai cselekvőképtelennek nyilvánítsák. Az új elnök a változást és a reményt testesítette meg: még díjat is kapott az emberi jogok érdekében kifejtett tevékenységéért.

„Ön visszaállította a demokrácia alapjait, és visszaadta a tunéziai népnek a méltóságát” – indokolt a zsűri a Louis Michel-díj átadóján. Ironikus, hogy éppen mindezek hiányáért üldözte el a népe húsz évvel később.

Ben Ali uralma gazdasági növekedést hozott Tunéziának – köszönhetően a virágzó turizmusnak és az erősödő kereskedelmi kapcsolatoknak. Mindezt beárnyékolta azonban a demokrácia hiánya, a korrupció és az emberi jogok semmibe vétele.

Igazi személyi kultusz alakult ki körülötte. A bölcs vezető, kitűnő férj és idealizált családapa arcképe gyakran köszöntötte az embereket az utcán vagy a televízió műsoraiban. Második feleségével – aki korábban fodrász volt – fényűző életet élt, ami teljesen eltávolította a tunéziai valóságtól.

2002-ben népszavazással megváltoztatta az alkotmányt, ami lehetővé tette, hogy újra indulhasson az elnöki tisztségért. Többször is óriási többséggel választották újra – emberi jogi aktivisták azonban csalást szimatoltak.

A Nyugattal eközben remek kapcsolatokat ápolt. Támogatta a palesztin-izraeli békefolyamatot, és nem engedett a szélsőséges iszlám térhódításának – partnereinek fontosabb volt a térség stabilitása, mint az emberi jogok.

2009-ben többpárti választásokon győzedelmeskedett, bár felmerültek kétségek a választások tisztaságával kapcsolatban, Ben Ali feljelentéssel fenyegette azokat, akik hazugságokkal rontják az ország hírnevét.

Egy évvel később huszonhárom év lefojtott elégedetlensége egy hónap alatt elsöpörte Ben Ali emberi jogi szervezetek által autokratikusnak minősített rendszerét. Szaúd-Arábia nyújtott neki menedéket, Dzseddah-ban élte utolsó éveit. Nem sokkal a forradalom után kómába esett, amelyből azóta nem ébredt fel.

A csütörtökön elhunyt Zine el Abidine Ben Ali 83 éves volt.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑