Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 01. 29.

Beperli Egyiptomot az al-Jazeera

2016. 01. 29.

Nemzetközi pert indít a vahabita al-Jazeera pánarab hírtelevízió Egyiptom ellen. A csatorna azzal vádolja Kairót, hogy „hadjáratot folytat a tévé és annak munkatársai ellen”.

Az al-Jazeera honlapján megjelent közlemény szerint a cégnek „nem volt más választása”, minthogy a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID) forduljon panaszaival, miután az egyiptomi hatóságok több újságírójuk ellen vádat emeltek, valamint „a csatorna berendezései is támadásokat szenvedtek az (egyiptomi) hadsereg, a rendőrség, valamint a kormányt támogató különböző bandák által.” A közlemény szerint a pánarab hírtévé vesztesége 150 millió dollár.

Az al-Jazeera egyébként azt sérelmezi, hogy az egyiptomi irodáikat a biztonsági erők alig pár órával Mohamed Murszi iszlamista elnök elmozdítása után lerohanták. A televízió ugyanis nyíltan támogatta, sőt, jelenleg is támogatja a Muszlim Testvériséget, amelynek Murszi is tagja volt.

A hadsereg által elmozdított szélsőséges elnök és pártja felelős számos emberellenes, szélsőséges bűncselekményért, a vallási kisebbségek üldözéséért. Uralma alatt a kopt keresztények ellen például számos atrocitást elkövettek, rájuk gyújtották a templomokat, aztán megvárták, hogy bennégjenek, vagy egyszerűen csak lelődözték őket.

Az új egyiptomi kormányzat az iszlamisták hatalomból való elmozdításának napját forradalommá nyilvánították, miközben a vahabita szélsőségeseket támogató al-Jazeera államcsínyről beszél. Emiatt több per is indult az országban a katari székhelyű televízió újságírói ellen, amelyeket a nyugat is sérelmez.

A hírtévé nyíltan támogatja Murszit, akit több országnak (köztük Katarnak és Szaúd-Arábiának) való kémkedéssel és emberiségellenes bűntettekkel vádolnak, valamint akit az ellene folyó számos per egyikén már jogerősen halálra is ítéltek, valamint a Muszlim Testvériséget, amit az új kairói kormány terrorszervezetté nyilvánított és betiltott.

Egyiptom szerint az al-Jazeera legfőbb célja, hogy teret adjon a Muszlim Testvériség terroristái hű szövetségesének számító Katar Egyiptom elleni kampányhadjáratának.

A tévécsatorna viszont sérelmezi, hogy a kormányzat a katonai bázisairól kibocsátott jelekkel zavarja az adásaikat – és műholdas felvételeket közölt azokról a helyekről, ahonnan szerintük a zavaró jelek kiindulnak.

Orientalista.hu-Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑