Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 01. 13.

Beszólt a migránsoknak Rotterdam marokkói vezetője

2016. 01. 13.

A muszlim migránsoknak tiszteletben kell tartaniuk az Európai Unió törvényeit, jelentette ki Rotterdam marokkói származású polgármestere. „A városomban én vagyok a főnök” – mondta.

Tiszteletben kell tartanotok a befogadó állam törvényeit, vagy mehettek haza – üzente a migránsoknak Rotterdam marokkói származású polgármestere, Ahmed Aboutaleb az euobserver szerint. A településvezető január 8-án jelentette ki, a kölni erőszakoskodásokra reagálva: „ha csak azért akartok holland útlevelet, hogy vízum nélkül utazhassatok, adjátok fel. Nem adok nektek útlevelet. Én identitást adok nektek.”

Nem lehet szemezgetni az alkotmányból

A polgármester különbséget tett a például az iszlámon alapuló személyes értékek, saját vallása, valamint a holland jogszabályok tisztelete között. „Ha találkozunk az utcán, és a vallásom miatt nem rázok kezet veled, az azért van, mert szerintem kevesebbet érsz, mint én, vagy ez inkább a tiszteletadással kapcsolatos gesztus?” – tette fel a kérdést. „Hogy mennyire vagyok muszlim a privát teremben – ez a magánügyem. Egy emberi lény is vagyok, és jogom van a saját igazságomhoz.” A törvények tisztelete ugyanakkor roppant egyszerű kérdés szerinte. „Az emberek azt gondolják, hogy megvan az igazság vallásuk tanításában. De odakinn, egy közterületen, a városomban én vagyok a főnök. Én képviselem a törvényt, és ezen a helyen egyetlen igazság van, ez pedig a törvény.”

Aboutaleb szerint az emberek nem szemezgethetnek a holland alkotmányból, egyenlőséget követelve egyrészt, másfelől nem tisztelve a többiek szólásszabadsághoz való jogát.

A polgármester kifejtette azt is, hogy a törvények és az alkotmány nem képezi vita tárgyát, az alkotmányt egyedül a demokratikus rendszeren belül lehet megváltoztatni, ez pedig Hollandiában nem egyszerű.

Akinek nem tetszik, húzzon el!

A településvezető ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem érdemes összekeverni a menekülteket a terroristákkal. Az viszont egészségtelen szerinte, ha az európai diskurzusban tabukat állítunk fel.

Aboutaleb már tavaly is felszólalt a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után: mint mondta, akinek baja van azzal, hogy a neki nem tetsző humoristák újságot írnak, azok „elhúzhatnak” innen.

Rotterdamban körülbelül 620 ezren élnek, köztük 174 nemzetiséggel, marokkói és török muszlimok százezrével.

Mno.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑