Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 05. 23.

Beteg! – Múzeumból rabolt náci ágyúval rohamoz az Iszlám Front

2015. 05. 23.

Egyértelmű jelét találtuk annak, hogy a világon valami végérvényesen elromlott: náci ágyú került egy iszlamista terrorszervezet kezébe.

A szíriai Iszlám Front – amely a megszámlálhatatlan kormányellenes felkelő csoportok közül az egyik – éppen Ariha városát ostromolta, a település ekkor még a Bashar Al-Assadhoz elnökhöz hű csapatok uralma alatt állt. A rövidcsövű ágyú (tarack) bevetéséről ekkor készültek a felvételek.

Egy német lap megszólaltatott egy hozzáértőt a termék származási országában, a Harmadik Birodalom „utódállamában”. A szakember szerint gyakran előfordul, hogy ha a harcosok korlátozottan jutnak modern fegyverekhez, akkor a régi modellekhez nyúlnak vissza. Úgy vélte, hogy a lázadók a Szíriai Hadseregtől vagy egy múzeumból rabolhatták el a harceszközt.

A 10,5 cm leichte Feldhaubitze egy könnyű tábori tarack, lőtávolsága elérheti a 10,6 kilométert is, tömege mintegy két tonna. A II. világháborúban Európa-szerte használta a német hadsereg, de alkalmazta Bulgária, Finnország és a Magyar Királyság is. A tervező és gyártó Rheinmetall a honlapja szerint ma is létezik és forgalmaz többek között katonai járműveket is.

A 2011-ben kezdődő szíriai polgárháború eddig mintegy 220 000 áldozatot követelt. Közel négy millió ember kényszerült elhagyni Szíriát, az országon belül pedig 7 600 000-en váltak menekülté. Az ENSZ becslése szerint 12,2 millió szíriai szorul humanitárius segítségnyújtásra.

Alfahir.hu – Csé

Megosztom:

,
Back to Top ↑