Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2015. 12. 25.

Betiltott Karácsony

2015. 12. 25.

Kevesen tudják, hogy 2000 évvel Jézus születése után még mindig a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. A XXI. században is több országban tiltották be a Karácsony ünnepét.

Közel 100 országban több mint 230 millió keresztény van kitéve valamilyen szintű megkülönböztetésnek és üldöztetésnek a világban. Míg nyugati kultúrkörben a liberalizmusnak köszönhetően „csak” a keresztény értékrendet és szimbólumokat pusztítják, addig az abszolút diktatúrákban, mint például Észak-Koreában vagy Szaúd-Arábiában halálbüntetéssel sújtják azt, aki felveszi a keresztény hitet.

Az arab tavasznak köszönhetően a keresztényüldözés nem csak a Közel-Keleten erősödött meg, hanem számos országba exportálta a szélsőséges fanatista ideológiákat.

Tádzsikisztánban a Mikulással kiiktatással kezdték

Tadzsikisztán annak ellenére, hogy egy szekuláris állam több konfliktus alapját adták már az év végi ünnepek. 2011-ben egy Mikulásnak öltözött férfit késeltek halálra szilveszterkor. A család állítja, a támadásnak vallási töltete volt.

A volt-szovjet tagköztársaság lakosság 70 százaléka muszlimnak, többségük nem gyakorolja a vallását. A lakosság idősebb generációja ratja inkább a vallási hagyományokat. Egy hatéves felmérés szerint a tadzsikok csak 30%-a jár rendszeresen mecsetbe.

Az ország keresztény ortodox lakosság 5%-át teszi ki a teljes népességből, de még is feszült a viszony köztük és a muszlimok között. A karácsonyt korlátozó intézkedésekkel a további konfliktusoknak akarja elejét venni az állami vezetés.

A muszlim többségű országban évek óta a köztéri karácsonyfákat sem engedik elhelyezni. Az egyetlen kivételt a fővárosban, Dusanbéban néhány napra felállított fenyő jelenti. Tavaly az oroszoktól átvett Mikulás napot is betiltották.

Bruneiban öt év börtön jár annak aki Karácsonyozni mer

Brunei uralkodója Hasszanal Bolkiah szultán bejelentette, a hitüket károsítja a Karácsony, ezért tilos a muszlimoknak megünnepelni Jézus születését. Aki a szultán rendelkezését nem tartja be az akár öt év börtönbüntetést is kaphat. A szultánság lakossága 420 000 és 65 %-a muszlim.

A kőolajból meggazdagodott ország vallásügy minisztériuma külön közleményben fejtette ki, hogy a Karácsonykor megjelenő szimbólumok, énekek és díszítések ártanak a muszlim hívőknek és befolyásolhatja őket. A helyi imámok többsége helyeselte a döntést.

A Brunei polgárok tiltakozó akciókat szervezetek, aminek a keretein belül karácsonyfákkal és más karácsonyi kellékekkel készítenek magukról fényképeket, amiket megosztanak a közösségi oldalakon.

A tiltakozó akciónak gyorsan lett neve is – My Treedom, ami a szabadság és a fa szavak ötvözésével született meg.  A kezdeményezés több konzervatív muszlim és arab országokban is elterjedt.

Szomáliában is betiltották a Karácsonyt

„A Karácsonynak semmi köze az Iszlámhoz.” – Ezzel az indokkal tiltotta be a szomáliai kormány a karácsonyi és újévi ünnepségeket.

Sheikh Mohamed Kheyrow, a szomáliai vallásügyi minisztere a döntést az állami rádión jelentette be és óva intette a szomáli lakosságot, hogy megünnepeljék a Karácsonyt.

“Ez vallási kérdés. A karácsony ünnepének és dobpergéseinek semmi köze az iszlámhoz” – fogalmazott a tárcavezető.

A minisztérium közlése szerint a döntésről tájékoztatták a rendőrséget, a belbiztonságot és a fővárosi hatóságokat, akiket arra utasítottak, hogy akadályozzák meg a Karácsony megünneplését.

Szomália lakosságának szinte teljes egésze muszlim vallású. Az évtizedek óta polgárháború és terrorista szervezetek által sújtott országban több ezer külföldi békefenntartó állomásozik, akik többségében keresztény Burundi, Uganda és Kenya hadseregének katonái.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑