Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 03. 08.

Bitcoint használ az Iszlám Állam

2015. 03. 08.

Az Iszlám Állam a bitcoin nevű virtuális fizetőeszközzel próbálja magát finanszírozni. A múzeumokból, templomokból és mecsetekből ellopott műkincseket az interneten keresztül a bitcoin  rendszer segítségével értékesítik.

 

Már eddig is élt a gyanú, hogy az Iszlám Állam gyaníthatóan nyersanyagok, olaj és gáz eladásából finanszírozza magát, de nem volt világos, hogy miként mozgatja a pénzeket. Az is kérdéses hogyan tudja az eladott árut a vevőhöz eljuttatni.

Sokak szerint a dzsihádisták elsősorban készpénzt vagy drágaköveket használtak a kereskedésben, illetve banki átutalásokkal jutottak hozzá a pénzükhöz, de mivel az ilyen pénzmozgások nyomon követhetők, a bitcoinrendszerhez folyamodtak – értesült koalíciós forrásokból a Kyodo japán hírügynökség.

Nem szabályozzák

Bitcoin-ATM

Bticoin ATM

A bitcoin csak virtuálisan létezik, a szabályozatlan digitális pénz egy fajtája. A virtuális devizával való kereskedelmet sehol sem szabályozzák, egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, használatukat szinte lehetetlen nyomon követni.

A bitcoint többnyire hagyományos valutáért vásárolják közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon, majd ezt követően bekerül egy úgynevezett digitális pénztárcába, és bizonyos termékek, illetve szolgáltatások megvásárlására használják, vagy visszaváltják hagyományos valutává. A bitcoin értéke ezeken a platformokon a kereslet-kínálathoz igazodva változik.

A Bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórum nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bank válság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.

A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer ad.

A bitcoint folyamatosan számos kritika éri, jogi, gazdasági, technológiai megfontolások alapján egyaránt.

A névnélküliség kiváló terep a bűnözők számára: pénzmosáshoz, névtelen zsaroláshoz használható, gyerekpornó és illegális hacker tevékenység fizetsége lehet, bár az amerikai szenátus tagjai is megjegyezték, hogy illegális tevékenység folytatásához a készpénz a leghatékonyabb fizető eszköz.

Most már a terrorista szervezetek köztük az Iszlám Állam is használja.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI, Origo, Wikipédia)

Megosztom:

,
Back to Top ↑