Cadmus fordítás Cadmus

120 ezren menekültek el a mianmari hadsereg és gerillák közötti harcok elől

2021. 05. 29.

Mintegy 120 ezren kényszerültek elmenekülni otthonukból a mianmari hadsereg és etnikai gerillacsoportok közötti harcok elől a február eleji puccs óta – közölte az ENSZ.

A Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) helyzetjelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a konfliktusövezetekben rekedt emberek ezrei szorulnak élelmiszerre, gyógyszerre, menedékre és segítségnyújtásra.

Mintegy 46 ezer ember kényszerült menedéket keresni a dzsungelben és menekülttáborokban a kelet-mianmari Kajáh államban, ahol a kormányzati fegyveres erők április óta folytatnak harcot a Karenni Hadsereg (KA) felkelőivel, akikhez felfegyverzett civilek csatlakoztak. A hadsereg erősítést küldött a térségbe, ahol vasárnap 40 katona vesztette életét lázadók támadásában.

Az UNHCR adatai szerint mintegy 45 ezer ember vált menekültté a délkelet-mianmari Karen államban, ahol a hadsereg a Karen Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (KNLA) nevű lázadócsoporttal folytat harcot a puccs óta.

Az Indiával határos Csin államban körülbelül 9000 ember menekült el otthonából, többségében Mindat városából, amelyet a fegyveres erők a hónap közepén nehéztüzérséggel lőttek a civil demokráciapárti milícia, az úgynevezett Csinföldi Védelmi Erő elleni támadásuk során.

Hasonló összecsapások miatt csaknem 17 ezren váltak menekültté az észak-mianmari Kacsin és az északnyugat-mianmari San államban, kisebb számban pedig a dél-mianmari Mon államban és a középső Bago régióban is.
Az 54 milliós lakosság több mint 30 százalékát kitevő etnikai kisebbségek csaknem mindegyike elsősorban nagyobb autonómiát követel magának.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a megválasztott parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A tüntetők egy része fegyvert ragadt, és beállt az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek nagy része elutasítja a puccsot.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 832 embert öltek meg, és több mint 5300-at vettek önkényesen őrizetbe.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑