1,5 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a közel-keleti keresztényeket

Másfél milliárd adományozott a Miniszterelnökség különböző egyházaknak, hogy abból a pénzből templomokat állítsanak helyre, vagy a menekültek helyben maradását segítsék elő Szíriában, Libanonban vagy épp Irakban.

Összesen 1,51 milliárd forintot adományozott tavaly év végén a Miniszterelnökség közel-keleti katolikus és református egyházaknak – derül ki a tárca oldalán közzétett dokumentumból.

Az adományok alapvetően abból a célból kerültek elutalásra, hogy a kormány véleménye szerint az Európát fenyegető menekültáradat megállításának egyik módja, ha helyben enyhülnek a feszültségek és támogatják a fejlődést, a közösségek regenerációját.

Vagyis

“a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért a magyar kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek, hogy a menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba” –

olvasható a Miniszterelnökség egy tavaly év végi közleményében.

A most közzétett lista szerint a legnagyobb adományt, 620 millió forintot megosztva Szíriába és Libanonba juttatja el a Magyarországi Református Egyház, hogy a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat és a Szíriai Örmény Református Egyházak Közössége háború utáni, a lakosság visszatérését és helyben maradását elősegítő projektjeit meg tudja valósítani.

Libanonba azonban megy még ezen kívül 310 millió forint, melyet az Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyházon keresztül juttat el a kormány, hogy a Kessrouan régióban tervezett projektek megvalósulhassanak. 177,6 millió forint pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen keresztül jut el az országba, hogy templomfelújítások valósulhassanak meg.

Szíria és Libanon mellett Irakba is jut néhány százmillió forint. A kormany.hu-n közzétett dokumentum szerint 143,4 millió az Asszír Keleti Egyház Erbili Püspökségen keresztül jut el. Ebből a pénzből Erbilben papnevelő szemináriumot fognak kialakítani és jutnia kellene arra is, hogy befejezzék a szintén Erbilben található Szent György templom rekonstrukcióját.

Végezetül pedig 261,1 millió forintot adott a Miniszterelnökség az Erbili Káld Katolikus Érsekség Alkos-i iskolaépítési projektjére Irakban.

MF

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑