Cadmus fordítás Cadmus

1500 fölé emelkedett a Földközi-tengeren életüket vesztett migránsok száma

2018. 07. 28.

Az idén eddig 1504 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren történt veszélyes átkelés során – közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A genfi székhelyű szervezet szerint a legtöbb életet követelő útvonal Líbia és Olaszország között húzódik, ezen 19 migránsból egy végzi hullámsírban. A Spanyolország és Észak-Afrika közötti útvonalon 70 migránsból egy veszti életét.

Spanyolország, amely időközben Olaszország helyett fő célállomása lett az Európába irányuló illegális bevándorlásnak, az idén eddig hozzávetőleg 21 ezer menedékkérőt vett nyilvántartásba, vagyis majdhogynem többet, mint a tavalyi esztendő egészében.

Összességében 55 ezer illegális bevándorló érte el az európai partokat 2018-ban, míg a tavalyi év azonos időszakában számuk több mint kétszerese volt ennek, vagyis 111 753.

Olaszország, amely lezárta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, az idén 18 130 migránst regisztrált partjain. A migránsok fennmaradó része Görögország, Málta és Ciprus partjaira érkezett. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az IOM megerősítette, hogy július 30-án Genfben zárt ajtók mögötti tanácskozáson készülnek megvitatni az úgynevezett partra szállási pontokról szóló európai bizottsági javaslatot, amelynek célja, hogy kezelhetőbbé tegye a tengeri mentést.

Az Európai Bizottság kedden ismertetett felvetése szerint a Földközi-tenger partján fekvő valamennyi államot arra kell ösztönözni, hogy úgynevezett kutatási és mentési körzeteket és a mentést koordináló központokat hozzanak létre a tengeren bekövetkező halálesetek számának csökkentése, valamint a rendezett partraszállás biztosítása érdekében.

A javaslat előirányozza úgynevezett regionális partraszállási platformok létrehozását, ezek vélhetően az Európai Unió külső határain túl helyezkednének el, s feladatuk az lenne, hogy megvizsgálják, ki jogosult menekültstátuszra, s ki nem. Ugyanakkor az uniós tervek több ponton is homályosak, a többi között nem említik, hogy hol alakítanának ki ilyen partraszállási pontokat. Uniós diplomaták korábban Észak-Afrikát hozták szóba ezzel összefüggésben.

MTI, Pesti Srácok

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑