Cadmus fordítás Cadmus

1600 szomáliait utasítanak ki Norvégiából

2018. 09. 07.

A skandináv állam jobboldali kormánykoalíciója bejelentette, hogy megvonja 1600 szomáliai migráns menedékjogát, és ezt követően kiutasítja őket, mivel a kelet-afrikai országban sokat javult a biztonság helyzete.

A migránspárti álcivil szervezetek emiatt támadást intéztek az oslói kabinet ellen.

Bár Szomáliában hivatalosan 1991 óta polgárháború dúl, és emiatt sokan kényszerültek elmenekülni az országból, az utóbbi években úgy tűnik, hogy rendeződött a helyzet, koalíciós kormány alakult és befejeződött a nyílt katonai konfliktus.

Emiatt az Erna Solberg vezette konzervatív kormány úgy döntött, hogy megvonja 1600 menekültstátussal rendelkező szomáliai állampolgártól a menedékjogot, és hazaküldi őket – írja a Breitbart helyi forrásokra hivatkozva.

A hír bejelentése után több migránspárti szervezet elkezdte nyíltan támadni az oslói kabinetet.

Szerintük nem igazak a nemzetközi közösség, a független megfigyelők és a hírügynökségek jelentései, miszerint vége van a katonai konfliktusnak és Szomália lakói békében élhetnek.

Az álcivil szervezet egyik vezetője, André Møkkelgjerd fenntartja magának a jogot, hogy a norvég bíróságok menedékjoggal kapcsolatos döntéseit is felülbírálja.

Torkil Åmland államtitkár szerint viszont csupán arról van szó, hogy egyes szerveztek nem értenek egyet a kormány szigorúbb bevándorláspolitikájával, ami egyébként a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban áll.

Véleménye szerint az ENSZ genfi menekültügyi konvenciója világosan kimondja, hogy a
menedékjoggal csak azok élhetnek, akik szülőhazájukban valódi veszélynek vannak kitéve, és miután megszűnik ez a veszély, haza lehet küldeni őket. Most pontosan ez fog bekövetkezni.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a szomáliai migránsok kizárólag a magas színvonalú jóléti rendszer miatt akartak Norvégiában maradni, és nem azért, mert otthon életveszélyben lennének.

Tavalyi adatok alapján a skandináv állam lakosságának 16,8%-a bevándorló hátterű (majdnem 900 ezer fő), de
ők veszik igénybe a szociális jellegű szolgáltatások 50%-át.

Ez társadalmi feszültséget idéz elő, és amúgy is fenntarthatatlan. A jobboldali kormánykoalíció ezen akar most változtatni. Egy 2015-ös felmérés alapján a norvég emberek kétharmada nem akarja, hogy még több migráns jöjjön az országba.

Origo.hu

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑