Cadmus fordítás Cadmus

167 ezren menekültek el Afrín térségéből a török megszálló csapatok elől

2018. 03. 23.

Mintegy 167 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az északnyugat-szíriai Afrín térségében a török hadsereg előrenyomulása miatt – közölte pénteken az ENSZ.

A legtöbb ember – nagyjából 137 ezer – Tel Rifát városból menekült el – mondta el genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatal (OCHA) szóvivője. Hozzátette: Afrín városából is rengetegen elmenekültek, ott még 50-70 ezer lakos tartózkodhat.

Törökország január 20-án indított offenzívát a szíriai Afrín térségében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia fegyveresei ellen, akiket Ankara terroristának tart. A török katonák és az őket támogató szíriai erők vasárnap vonultak be Afrín belvárosába, ahol átvették az ellenőrzést az YPG kurd milíciától, és kitűzték a török nemzeti lobogót. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a megszállók fosztogatni kezdtek a városban, üzleteket, lakásokat, autókat dúltak fel.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti az Afrínban folytatott török műveleteket a kurdok lakta észak-iraki területekre is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑