Cadmus fordítás Cadmus

19 év guantánamói fogság után hazatérhetett egy marokkói férfi

Visszaküldtek hazájába egy 19 évig vádemelés nélkül fogva tartott marokkói férfit hétfőn a guantánamói börtöntáborból.

Az ötvenes éveiben járó Abdullatif Nasszer ügyében már 2016-ban arra jutott egy felülvizsgálati bizottság, hogy haza lehetne küldeni, mégis egészen mostanáig a fogolytáborban tartották.

Az időszakos felülvizsgálati bizottság korábban megállapította, hogy Nasszer fogva tartása már nem szükséges az Egyesült Államok nemzetbiztonságának védelme szempontjából – közölte a Pentagon hétfőn.

A testület (2016 júliusában) azt javasolta, hogy engedélyezzék a férfi hazaküldését Marokkóba, de ezt a folyamatot már nem lehetett lezárni Barack Obama 2017-ben befejeződött elnöksége idején – tették hozzá a közleményben.

Röviddel Joe Biden elnök hivatalba lépése után a washingtoni Fehér Ház februárban azt közölte, hogy az új amerikai adminisztráció megvizsgálja a Kuba szigetén lévő guantánamói börtöntábor jövőjét azzal a céllal, hogy felújítsák a tábor bezárására vonatkozó korábbi elképzeléseket.

Elődje, Donald Trump elnök – már hivatalba lépése előtt – úgy nyilatkozott, hogy nem tervez újabb foglyokat szabadon engedni Guantánamóról, mert ott szerinte “rendkívül veszélyes embereket őriznek, akiket nem lenne szabad visszaengedni a harcmezőkre”.

Annak esetleges veszélye, hogy a Guantánámóról elengedett foglyok újra terrorista tevékenységekbe kezdhetnek, régóta komoly aggályokat vet fel a szabadon bocsátásuk körüli vitákban.

A Nemzeti Hírszerzési Igazgatóságnak (DNI) egy 2016-ban közzétett jelentése szerint az addig elengedett 728 őrizetes közül 17 százalék bizonyíthatóan, 12 százalék pedig gyaníthatóan újra részt vett az amerikai nemzetbiztonságra veszélyt jelentő, ellenséges tevékenységekben.

A guantánamói börtöntábor létesítését még George W. Bush egykori republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat.

Működésének csúcspontján a börtönnek mintegy 800 foglya volt. Az őrizeteseket bírósági ítélet nélkül, terrorizmus vádja miatt tartották fogva, de vannak vagy voltak olyan foglyok is, akik ellen még vádat sem emeltek szabályosan. A börtönben jelenleg – Nasszer távozása után – még 39 őrizetest tartanak fogva.

Abdullatif Nasszer az 1980-as években egy illegális, a szúfizmus tanait követő csoport tagja volt Marokkóban a Pentagonban vezetett dossziéja szerint. Csecsenföldi harcokhoz toborozták eredetileg 1996-ban, onnan került Afganisztánba, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik kiképzőtáborába.  Az amerikai katonákkal vívott harcok közepette fogták el 2002 májusában, akkor került a guantánamói börtöntáborba.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑