Cadmus fordítás Cadmus

20 év börtönnel sújtottak egy amerikai nőt, aki a dzsihadisták egyik női zászlóalját vezette

2022. 11. 02.

Húsz év börtönnel sújtották kedden az amerikai Virginia állambeli Alexandria városának szövetségi bűntetőbíróságán Allison Fluke-Ekrent, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik nőkből álló zászlóalját vezette.

Fluke-Ekren a külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás bűncselekménye miatt kiszabható maximális büntetési tételt kapta.
A 42 éves kansasi nő júniusban elismerte, hogy a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam egykori szíriai fellegvárában vezette a nőkből és fiatal lányokból álló Hatiba Nuszajbah nevű, mintegy százfős egységet, amelynek tagjait egyebek között automata fegyverek, gránátok és robbanómellények kezelésére is kiképezte. Az alakulatban kapott kiképzést Fluke-Ekren egyik lánya is, aki fiú testvérével együtt a maximális büntetés kiszabását szorgalmazta az anyjuk ellen. Mindketten azt állították, hogy fizikai és szexuális bántalmazást szenvedtek el. Fluke-Ekren tagadta ez utóbbi vádakat.
A vádlott eredetileg két év szabadságvesztés kiszabását kérte, hogy felnevelhesse fiatal gyermekeit.
Az amerikai ügyészség szerint a nőkből álló, Hatiba Nuszajbah néven ismert alakulat 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy az Iszlám Állam női tagjait kiképezzék arra, hogyan védekezzenek a terrorszervezet ellenségeivel szemben. Fluke-Ekren 2019 tavaszáig volt az Iszlám Állammal, ezt követően kicsempészték a szélsőségesek uralma alatt lévő térségekből.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑