Cadmus fordítás Cadmus

2018-ban több mint 770 ezer afgán tért haza Iránból

2019. 01. 09.

Több mint 770 ezer, gazdasági megfontolásból Iránba kivándorolt afgán tért haza 2018-ban Afganisztánba – írta az AFP francia hírügynökség a Nemzetközi Migrációs Szervezetre (IOM) hivatkozva kedden.

Számuk 66 százalékkal emelkedett a 2017-es adatokhoz képest, és a tendencia várhatóan 2019-ben is folytatódik majd, mivel az újból életbe léptetett amerikai szankciók miatt küszködik az iráni gazdaság – mondta Laurence Hart, a nemzetközi szervezet afganisztáni részlegének vezetője.

A 773 125 afgán állampolgár 46 százaléka önként tért haza, a többieket kiutasították – tudatta az IOM.

Hart szerint azért nőtt a hazatérők száma, mert a térségben – azon belül is Iránban – egyre kevesebb a munkalehetőség.

Az iráni gazdaság mélyrepülésben van. A rial értékének nagyjából felét vesztette el tavaly május óta, amikor Donald Trump amerikai elnök felmondta az iszlám köztársasággal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, majd újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.

„Az afgánok nagy része az iráni szürkegazdaságban dolgozik, és az országban jelentősen csökkent a kereslet az efféle munkák iránt” – jegyezte meg december végén közzétett jelentésében a migrációs szervezet.

Az ENSZ szeptemberi adatai szerint 1,5-2 millió be nem jegyzett afgán állampolgár él Iránban. További egymillió afgán menekültként van regisztrálva az országban.

Az afgánok körében évek óta bevett szokás, hogy Iránban keresnek munkát a hazai lehetőségek hiánya miatt. Az összegyűjtött pénz nagy részét általában hazaküldik otthon maradt családtagjaiknak.

A több mint 17 éve tartó afganisztáni konfliktus miatt jelentősen romlottak az életkörülmények az ázsiai országban, amelyet tavaly pusztító aszály is sújtott.

MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑