Cadmus fordítás Cadmus

21 civil meghalt egy iszlamista támadásban Kongóban

2022. 04. 05.

Iszlamista szervezethez köthető az a támadás, amelyet vasárnap éjjel a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik faluja ellen követtek el, legkevesebb 21 civil meghalt – jelentette a Reuters hírügynökség.

Egy helyi emberi jogi szervezet vezetője szerint az éjszaka Masambo falu lakosságát érő támadásért az ugandai Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) iszlamista fegyveres csoport lehet a felelős.

Csoda, hogy túléltük. Már ágyban voltunk, amikor meghallottuk a bakancsok dobogását, aztán a lövéseket. És amikor hallottuk az áldozatok sikolyait, rögtön tudtuk, hogy a felkelők rajtaütése – mondta el az egyik túlélő a Reuters hírügynökségnek.

Később 21 holttestet találtak a faluban, de az áldozatok száma még nem végleges. Antony Mwalushayi, a kongói hadsereg szóvivője a biztonsági helyzet felmérése utánra ígért tájékoztatást.

Az ADF 1990 óta terrorizálja a lakosságot a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.

A szélsőséges csoport 2013-as újraéledése óta ezrek haláláért felelős, több esetben támadtak civilekre, általában éjjel. Tavaly decemberben Uganda több mint 1000 katonát küldött Kongóba, hogy közös műveleteket hajtsanak végre az ADF ellen.

MTI, Origo.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑