Cadmus fordítás Cadmus

238 napnyi éhségsztrájk után éhen halt egy török emberi jogi ügyvéd

2020. 08. 29.

Meghalt egy Törökországban bebörtönzött, éhségsztrájkoló emberi jogi ügyvédnő, aki drámai tiltakozásával azt akarta elérni, hogy tisztességes bírósági tárgyalást tartsanak mind az ő, mind 17 kollégája ügyében – adta hírül pénteken a Haladó Ügyvédek Szövetsége nevű török szervezet.

A 42 éves Ebru Timkit csütörtök éjjel hunyt el egy isztambuli kórházban 238 napnyi éhségsztrájk után. Júliusban került kórházba, halálakor már csak 30 kilogramm volt.

Timkit és ugyancsak bebörtönzött társait azzal a váddal csukták le, hogy kapcsolatban állnak a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) nevű szélsőbaloldali csoporttal, amelyet egyaránt terrorista szervezetnek bélyegzett Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Timkitet tavaly márciusban 13 és fél év börtönre ítélték, de ügye nem zárult le, mert fellebbviteli bíróság elé került, amely még nem ítélt.

A nő februárban kezdett éhségsztrájkba egyik kollégájával, akinek állapota már szintén válságos.
Török ellenzéki pártok már jó ideje megkérdőjelezik a bíróságok pártatlanságát és függetlenségét Recep Tayyip Erdogan elnök országában.

Jogászok több szabálytalanságról és hatalmi beavatkozásról adtak hírt, egyebek közt arról, hogy elmozdították tisztségükből azokat a bírókat, akik eredetileg a vizsgálati fogság megszüntetését rendelték el a 18 ügyvéd ügyében.

Pénteken tömeg gyűlt össze Timkit emlékének adózva Isztambulban.

A rendőrség a résztvevők felvonulását könnygázzal és gumilövedékek használatával megakadályozta, és legalább egy ügyvédet őrizetbe vett.

Pár hónapja egy baloldalinak mondott, népszerű népzenekar két tagja is belehalt éhségsztrájkjába. Őket is azzal vádolták, hogy kapcsolatban vannak a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Fronttal.

Törökországban az éhségsztrájkolók általában csak folyadékot fogyasztanak, de vitaminokat is szednek, hogy elnyújtsák tiltakozásukat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑