Cadmus fordítás Cadmus

28 katolikus hittérítőt öltek meg világszerte 2016-ban

2017. 01. 03.

2016 során a legnagyobb számban Amerikában öltek meg hithirdetőket. Ez a tendencia immár nyolc éve állandó az amerikai kontinensen. A statisztikát a Fides missziós hírügynökség tette közzé egy rövid tájékoztató kíséretében éves jelentésében.

Az idei év során drámaian megnőtt a meggyilkolt szerzetesnők száma. Az előző évhez képest duplájára emelkedett.

14 pap, 9 szerzetesnő, egy szeminarista és négy világi hívő vesztette életét

14 pap, 9 szerzetesnő, egy szeminarista és négy világi hívő vesztette életét erőszakos cselekmények következtében 2016-ban. 12-en az amerikai kontinensen, egy pap Európában: Jacques Hamel atya terrorizmus áldozata lett szentmise bemutatása közben Franciaországban.

Bátran elítélték az igazságtalanságokat, a korrupciót, a szegénységet az Evangélium nevében

Rablás vagy betörési kísérlet az oka az esetek nagy részének a társadalom peremén, a szegénységben élő emberek környezetében tevékenykedő hithirdetők körében. A megölt papok, szerzetesnők és világiak bátran elítélték az igazságtalanságokat, a korrupciót, a szegénységet az Evangélium nevében. A legrászorultabbak érdekében végeztek szolgálatot és éppen azok vették el életüket, akiket segítettek. A Fides hírügynökség jelentése emlékeztet a Mexikóban elrabolt és megölt három papra, akik valószínűleg a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmük miatt jutottak erre a sorsra. Szintén Mexikóban raboltak el, majd engedtek szabadon egy papot a kínzás látható jeleivel. Ruiz atyát előzőleg megfenyegették, mert kemény kritikával illette a korrupciót és a bűnözést. Brazíliában, Venezuelában, Kolumbiában, Haitin és Floridában történtek még gyilkosságok hithirdetők ellen. Afrikában papok, szerzetesnők és a Caritas munkatársai vesztették életüket támadások és erőszakcselekmények áldozataiként Nigériában, Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ázsiában a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szíriában öltek meg hithirdetőket illetve a közelmúltban Jemenben vették el a Szeretet Misszionáriusai négy tagjának életét.

Sok névtelenről sosem kapunk hírt, bár életével fizet hitéért

A jelentésben tükröződik a keresztény közösség aggodalma az elrabolt illetve eltűnt hithirdetők miatt, akikről nincsenek hírek. A Fides missziós hírügynökség végül emlékeztet arra, hogy a minden évben kiadott listát mindig ki kell egészíteni azoknak a férfiaknak és nőknek a hosszú sorával, akikről talán sosem kapunk hírt, de a világ minden sarkában szenvednek és életükkel fizetnek Jézusba vetett hitükért.

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

,
Back to Top ↑