Cadmus fordítás Cadmus

Három év után szabadon elngedték az elrabolt 82 nigériai lányt

2017. 05. 07.

Három év fogság után engedett szabadon 82 diáklányt a Boko Haram iszlamista terrorszervezet Nigériában. A lányok jelenleg a kameruni határ közelében fekvő Banki város kórházában esnek át orvosi vizsgálaton. Vasárnap az elnök fogadja őket a fővárosban, Abujában.

A terroristák a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként, fogolycsere keretében engedték el a lányokat.

A szélsőséges iszlamista ideológiát követő fegyveresek 276 középiskolás lányt hurcoltak magukkal az ország északi részén található Chibokból 2014 áprilisában.

Húsz lányt tavaly ősszel elengedett a Boko Haram, néhányan megszöktek, de még mintegy 190 sorsa továbbra is ismeretlen.

– A szabadságukat, régi életüket most visszanyert lányok sorsa a fogságban merő szenvedés volt – ecseteli a Bring Back Our Girls nevű mozgalom egyik tagja. Éheztették, szexuálisan kihasználták őket. Ezt bizonyítja, hogy több lány a gyermekével tért vissza. Mások arról számoltak be, hogy szexuálisan bántalmazták őket, társaikat.

A tömeges emberrablás világszerte ráirányította a figyelmet a szervezet kegyetlenkedéseire. Nigériában és a közösségi médián keresztül világszerte rengetegen csatlakoztak a kiszabadításukat sürgető kampányhoz.

A Boko Haram állandó fenyegetést jelent a Nigéria északkeleti részén, valamint Csádban, Kamerunban és Nigerben élő közösségekre. 2009 óta legalább 14 ezer emberrel végeztek, és csaknem 3 millióan menekültek el a régióból a terrorszervezet elől.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑