37 millió éves harcsát talált Egyiptomban egy nő

Megint egy férfiak uralta területen aratott babért egy arab nő. Egyiptomban a 26 éves paleontológus, Sanaa El Sayed által vezetett kutatócsoport bukkant rá egy két méter hosszú harcsa 37 millió éves fosszíliájára.

Neve is van már a megkövesedett őshalnak: Qarmoutus Hitanensis. A hónap elején publikálták róla az első tanulmányt a PLOS ONE folyóiratban. Ez azt mutatja be, a felfedezés hogyan juttatott bennünket közelebb ahhoz, hogy megértsük a tengeri harcsák fejlődéstörténetét. A National Geographic szerint azonban legnagyobb különlegessége abban áll, hogy a kutatócsoportot egyiptomi nő vezette, és az összes tagja egyiptomi volt.

A rendkívül jó állapotban megmaradt fosszíliát a manszúrai egyetem csapata a Bálnák völgyében, a Vádi el-Hitánban találta, a fajjúmi oázis mellett, az egykori Thétisz-tenger fenekén. Az UNESCO világörökségi helyszínen már korábban találtak és állítottak ki bálna, teknős, krokodil, cápa és más maradványokat, 2015 nyarán pedig olyan fosszíliát találtak, amely egy bálnáé volt egy másik bálna testében, a két bálnát pedig egy cápa maradványa zárta magába.

Globoport

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑