Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

38 Nobel-díjas írt levelet Erdogannak az életfogytiglanra ítélt újságírók érdekében

2018. 03. 05.

A Guardianben megjelent nyílt levél aláírói között ott vannak világhírű írók Szvetlana Alekszijevicstől Mario Vargas Llosáig, és tudósok Philip W. Anderson fizikustól Polányi János kémikusig.

A Nobel-díjasok azután szólaltak fel, hogy két hete súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek hat török újságírót, mert az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel. Az elítéltek között három közismert név is szerepel: Nazli Ilicak, az ismert újságíró, Ahmet Altan, a népszerű író és publicista, és testvére, a közgazdászprofesszor Mehmet Altan.

A levél az Európa Tanács emberi jogi jelentésre hivatkozva azt állítja, hogy az ellenük felhozott vádak komolytalanok. Eleinte például azért állították őket bíróság elé, mert „rejtett üzeneteket” küldtek a puccsistáknak egy tévéműsorban. Miután ezzel köznevetség tárgyává vált, a vádhatóság finomított, és már csak „a puccsot támogató” nyilatkozatokkal vádolták őket, néhány régi újságcikket kiforgatva.

Idén januárban a török alkotmánybíróság is kimondta, hogy az újságírókat jogtalanul tartották fogva, és szabadon kell engedni őket. Az elsőfokú bíróság azonban nem hajtotta végre a döntést, amely nyilvánvalóan az alkotmány megsértése. A kormányszóvivő azonban üdvözölte ezt a jogsértést.

Nem sokkal később jött az életfogytiglani ítélet, amely ellen a rendkívüli állapot miatt fellebbezni sem lehet.

A Nobel-díjasok levele felidézi, hogy 2009-ben Erdogan beszédet mondott az elismert – és politikai okokból bebörtönzött – író, Çetin Altan előtt tisztelgő ünnepségen. Itt azt mondta:

„Törökország már nem az az ország, amely börtönbe küldi nagy íróit – ennek a kornak örökre vége.”
A közönségben ott ültek Çetin Altan fiai, Ahmet és Mehmet, akiket most életük végéig börtönbe zárna a tisztogatásokba belelendült Erdogan-rendszer.

A Nobel-díjasok azt kérik a török elnöktől, hogy szüntesse meg a szükségállapotot, és vessen véget a jogtalan bebörtönzéseknek. Ezzel nem csak a neves újságírók szabadulhatnának ki, hanem

„Törökország is újra büszke tagja lehetne a szabad világnak.”

A levél aláírói:

Svetlana Alexievich, Philip W Anderson, Aaron Ciechanover, JM Coetzee, Claude Cohen-Tannoudji, Elias J Corey, Gerhard Ertl, Albert Fert, Edmond H Fischer, Andrew Z Fire, Andre Geim, Sheldon Glashow, Serge Haroche, Leland H Hartwell, Oliver Hart, Richard Henderson, Dudley Herschbach, Avram Hershko, Roald Hoffmann, Robert Huber, Tim Hunt, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Eric S Maskin, Hartmut Michel, Herta Müller, VS Naipaul, William D Phillips, John C Polanyi, Richard J Roberts, Randy W Schekman, Wole Soyinka, Joseph Stiglitz, Thomas C Südhof, Jack W Szostak, Mario Vargas Llosa, J Robin Warren, Eric F Wieschaus

Orientalista.hu – 444.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑