500 millió afrikairól nem tudni, hogy kicsoda

Jellemzően a Szaharától délre élnek, és sokkal több a nő, mint a férfi. A gyermekek sincsenek túl jó helyzetben. A Világbank programot indított, jelentős tőkével.

Világbanki becslés szerint nagyjából 1,2 milliárd ember él Afrikában, de csaknem a felüknek nincs anyakönyvi kivonata, tehát személyazonossága is teljességgel kérdéses.

Az érintett 500 millió afrikai elsöprő többsége, mintegy 494 milliónyian a szubszaharai térségben élnek – írja az Origo. A Világbank-csoport vezérigazgatója, Krisztalina Georgieva szerint ők mind olyanok, akiknek semmilyen dokumentumuk, igazolványuk nincs magukról. Az arányokat tekintve ez azt jelenti, hogy

a Szaharától délre minden második emberről nem tudni, hogy kicsoda.

A nemeket tekintve is van különbség: a férfiak közt inkább vannak olyanok, akik azonosíthatóak, mint a nők között. Generációsan ennél azonban aggasztóbb a helyzet, ugyanis az UNICEF, vagyis az ENSZ gyermekjóléti szervezete szerint

minden harmadik afrikai gyermeknek van csak születési anyakönyvi kivonata, ami viszont megnehezíti hozzáférésüket az egészségügyi, oktatási és pénzügyi rendszerekhez vagy politikai jogaik gyakorlásához.
A Világbank már próbálkozik programokkal az érintett államokban azért, hogy a közigazgatásba életet leheljen, de ehhez jelentős összefogásra van szükség a helyi erőkkel. A Világbank 1600 milliárd forintnyi dollárt különített el.

A Világbank szerint az azonosítással új gazdasági lehetőségek válnak elérhetővé a világ legelesettebb emberei számára.

Infostart.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑