Törökország saját autómárkát indít

A jármű prototípusát várhatóan a következő évben fejezik be, a tömeggyártás 2020-ban vagy 2021-ben kezdődik. Az autós projekt teljes beruházása 3 milliárd dollárra becsülhető.

Még tavaly novemberben határozott arról öt török cég – köztük állami nagyvállalatok is -, hogy létrehozzák az ország első teljesen saját autógyárát és -márkáját. A céget mostanra megalapította az Anadolu Group, a BMC, a Kiraca Holding, a Türkcell, és a Zorlu Holding, amelyeknek mind egyaránt 19 százalékos részesedése van. A maradékot pedig a Törökországi Kereskedelmi, Ipari és a Tőzsdekamara birtokolja – írja a Hürriyet napilap.

A Türkiye’nin Otomobili Girisim Grubu Sanayi ve Ticaret AS – magyarra úgy fordítható, hogy Vegyes Vállalat Törökország Autógyártásáért részvénytársaság – ígérete szerint jövőre készül el az első személyautó prototípusa. A sorozatgyártás viszont legkorábban 2020-ban kezdődhet el, de valószínűbb, hogy inkább 2021-re marad.

A lap szerint 3 milliárd dollár (823 milliárd forint) értékű beruházásért az ország egyik legismertebb autóipari szakértője, üzletembere, Mehmet Gürcan Karakas vezeti.

Maga Recep Tayyip Erdogan elnök – aki most épp választásra készül, hogy kiépítse totalitárius hatalmi rendszerét – korábban azt mondta, ő lesz az első, aki megveszi a török autót. Arról is beszélt, hogy ő maga annak örülne, ha hibrid, vagy elektromos járműveket gyártanának.

Törökországban több európai autógyártó, így például a Renault is jelen van.

Napi.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑