75 éve vette fel a kapcsolatot egymással az Egyesült Államok és Szaúd Arábia

Nem sokkal a II. világháború vége előtt 1945 február 14-én találkozott Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és Abdul Aziz király, Szaúd Arábia uralkodója. Ezzel kezdődtek meg a diplomáciai kapcsolatok a két ország között.

A találkozóra egy hajón (USS Quincy) került sor Egyiptomban a Szuezi csatornán. Abdul Aziz királyt, aki azelőtt még sohasem hagyta el hazáját, szintén egy amerikai hadihajó (USS Murphy) szállította a találkozóra.

Roosevelt elnök éppen hazafelé tartott a Jaltai Konferenciáról, ahol Winston Churchill és Sztálin társaságában megbeszélték a háború utáni Európa jövőjét. Az amerikai elnök azonban a Szuezi csatornán áthajózva megállt, hogy találkozhasson a szaúdi uralkodóval.

A találkozóról 1954-ben írta meg emlékeit William A. Eddy amerikai tengerészgyalogos ezredes, aki a találkozót megszervezte. Az ezredes Libanonban született és később az Egyesült Államok érdekeit képviselte Szaúd Arábiában.

Roosevelt elnök célja a találkozóval és a szaúdi kapcsolat kiépítésével kezdetben az volt, hogy az akkor már érezhető arab-zsidó konfliktusban megtartsa a jó viszonyt a szaúdi uralkodóval. Később pedig komoly gazdasági kapcsolatok épültek ki a két ország között, mely leginkább a kialakulóban lévő szaúdi olajiparra épült.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑