2020. 01. 18.

Lányok megerőszakolásáról, fiúk megkínzásáról számol be egy szíriai ENSZ-jelentés

A szíriai háborúban kislányokat, köztük kilencéveseket erőszakoltak meg és kényszerítettek szexuális rabszolgaságba, kisfiúkat kínoztak meg, kényszerítettek katonai kiképzésre vagy arra, hogy „kivégzéseket” hajtsanak végre nyilvánosan – áll egyebek között az ENSZ szíriai vizsgálóbizottságának csütörtökön kiadott jelentésében, amely először foglalkozott kizárólag a háborúban rekedt gyerekek helyzetével.

A testület a szíriai háború 2011-es kezdetét követően nem sokkal kezdte el vizsgálni és feljegyezni az arab országban elkövetett jogsértéseket.

A jelentés készítői úgy fogalmaznak: a szíriai gyerekekkel szembeni erőszak jóval túlmutat azon, hogy a harcoló felek kereszttüzében rekedtek. „A konfliktus nyolcadik éve után a gyerekek Szíriában változatlanul jogsértéseket szenvednek el: meggyilkolják, megnyomorítják, megsebesítik és árvává teszik őket, ők szenvedik meg leginkább a harcoló felek által elkövetett erőszakcselekményeket” – áll a beszámolóban.

A jelentés a 2011 szeptembere és 2019 októbere közötti időszakot elemezte több mint 5000, szíriai gyerekekkel, valamint szemtanúkkal, túlélőkkel, hozzátartozókkal, egészségügyi szakemberekkel, disszidensekkel és harcosokkal készített interjú alapján.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szélsőségesei kislányokat, köztük kilencéveseket kényszerítettek szexuális rabszolgaságba, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető milícia által ellenőrzött területeken pedig kisfiúkat toboroztak harc céljából.

A vizsgálóbizottság szerint jelenleg több mint kétmillió gyerek nem tud iskolába járni, tízezrek kényszerültek éveket kihagyni az iskolában. A beszámoló szerint iskolák ezreit semmisítették meg vagy használták katonai célpontokra az elmúlt években. Az iszlamisták rendszeresen támadtak iskolákat.

A jelentés nem szolgált adatokkal a halálos áldozatok számát illetően a gyerekek körében. Ennek oka, hogy a vizsgálóbizottság évek óta nem tartja számon a halálos áldozatokat, arra hivatkozva, hogy nem tudná ellenőrizni az adatokat, mivel nem léphet be az ország területére. A beszámoló azonban megjegyzi, hogy mintegy ötmillió gyerek vált menekültté Szírián belül és kívül, „megfosztva gyerekkorától” az erőszakcselekmények által.

Az előző jelentésekhez hasonlóan a háromtagú vizsgálóbizottság ajánlásokat is megfogalmazott a harcoló feleknek, a szíriai kormánynak és a nemzetközi közösségnek.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑