Cadmus fordítás Cadmus

Új közösségi médiatörvény jön Törökországban

2020. 08. 02.

Elfogadta a török parlament a törvényt, amelynek célja, hogy a kormány széleskörű ellenőrzése alá vonja a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat.

A jogszabály szerint azoknak az oldalaknak, amelyekre naponta több mint egymillió törökországi felhasználó látogat el, török állampolgárságú képviselőt kell kinevezniük az országban. Ennek elmulasztása pénzbírsággal, illetve az oldal sávszélességének csökkentésével jár. A jogszabály azt is előírja, hogy a közösségi oldalaknak törökországi szervereken kell tárolniuk török felhasználóik adatait.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint mindez az online cenzúra sötét korszakának kezdetét jelzi. Aktivisták felszólították az információtechnológiai óriásvállalatokat, hogy utasítsák vissza a jogszabályt.

Törökországban gyakran előfordul, hogy bűnügyi eljárás alá vonják azokat, akik bírálják a kormányt a közösségi médiában. A hatóságok nem egy pert indítottak már az elnök megsértése vagy terrorista propaganda terjesztése címén, és alaposan ellenőrzik a Twittert és a Facebookot az ilyen tartalmak kiszűrése érdekében. Az államfő szerint ezek a felületek “a romlottság, a hazugság, a becsületsértés, a karaktergyilkosságok és személyes jogok elleni támadások helyszínei.”

Törökországban honlapok tízezreit blokkolták már. A Wikipédiához való hozzáférést háromévnyi tilalom után januárban tették ismét lehetővé.

Euronews

 

Megosztom:

, , , ,




Back to Top ↑