2017. 10. 19.

A 3. iraki csoport is befejezte a képzését az Aero Vodochody-nál

Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.

Az október 12-i ünnepélyes kibocsátó ceremónián részt vettek az Iraki Légierő, a Cseh Légierő, a cseh külügyminisztérium képviselői mellett az iraki nagykövet, Walid Hamed Shiltagh is.

„Az L-159-esekkel való elégedettség és harci alkalmazásuk kiválósága nem csak az Aero és az ügyfelek közötti sikeres együttműködés egyetlen feltétele. Az Aero azzal biztosítja a minőséget és versenyképességét, hogy képes teljeskörű szolgáltatásokat nyújtani, beleértve a repülőgép-személyzet képzését, a repülőgép-karbantartási szolgáltatásokat és egyéb ügyfélszolgálatot “– mondta az Aero Vodochody elnöke, Giuseppe Giordo.

A pilóták, a műszaki személyzet és az oktatók kiképzése része annak a szerződésnek, amely az AERO Vodochody AEROSPACE a.s. és az iraki Védelmi Minisztérium között jött létre. Az Aero teljes körű képzést biztosít a földi kiszolgáló és a repülő személyzeteknek, erre biztosíték a nagy tapasztalattal bíró L-159-es gyári berepülő pilóta állománya.

Az átképzés három részből áll: elméleti felkészítésből, szimulátoros repülésekből és gyakorló felszállásokból. A gyakorlati részben az alapok elsajátítása mellett sort kerítenek a harci alkalmazási feladatok oktatására, valamint begyakorolják a teendőket a repülés különleges eseteiben, azaz vészhelyzetben is.

Az L-159-esek iraki eladásáról még 2014-ben állapodtak meg. Összesen 10 darab harci és 2 darab oktató, azaz kétüléses repülőgép került az Iraki Légierő tulajdonába. Az eddig átképzett személyzetek már több száz éles harci bevetésen vannak túl és bizonyították a típus kiválóságát, könnyű kezelhetőségét és olcsó fenntarthatóságát. 7-8 éve komolyan tervezte a Magyar Honvédség is az L-159-esek rendszerbe állítását (kiválóan tudott volna együttműködni a Gripenekkel és olcsó alternatívát jelentett volna egy sor feladat kiváltására), ám a tervek anyagiak híján maradtak a fiókban.

Orientalista.hu – JETfly.hu

, ,
Back to Top ↑