Cadmus fordítás Cadmus

A 97 éves szerzetesnővér, aki ma is gyalog jár Eritreában a rászorulókhoz

2017. 10. 24.

A 97 éves Giannantonia Comencini az idén első alkalommal, Bresciában szervezett missziós fesztiválon vehette át október 14-én a Cuore Amico díjat, amelyet immár 26 éve minden évben azok a papok, szerzetesek és világiak vehetnek át, akik nagylelkűen tevékenykednek másokért.

Giannantonia Comencini Giovanna néven 1920. július 21-én született Castion Veronesében, családjában a tizenegyedik, utolsó gyermekként. Testvérei közül egyedül ő tanult tovább. Tanítónő lett, majd az Úr hívására válaszolva belépett a komboniánus nővérek közé.

1948-ban utazott Eritreába, ahol 69 éve él és tanít fáradhatatlanul. Érkezése után tífuszban megbetegedett, egy hónapig volt kórházban, nagy fájdalmai voltak, biztos volt benne, hogy hamarosan meghal. Túlélte és azóta annak az embernek a lelkesedésével és örömével él a szegények között, aki teljes szívével szereti az Urat.

Álmodni, remélni tanítja a gyerekeket egy olyan országban, ahol éveken át nem beszéltek más nyelvet, csak a háború, a szegénység, a félelem nyelvét. Kulturális és vallási ismereteket tanít, egymás kölcsönös tiszteletére, a békére nevel kitartó, szinte láthatatlan, ám mégis sok gyümölcsöt termő munkájával.

Ebben a sokat szenvedett országban, ahol az emberek nagy része nyomorban él, Giannantonia nővér mindent megtesz az elfelejtett, kirekesztett népért, a szegények legszegényebbjeiért. Látogatja a családokat, esténként tanítja a munkásokat, elmegy a kórházban az idősekhez. Odalép azokhoz is, akikhez senki más nem megy el, félelemből vagy lustaságból. Az Olaszországból érkező segélyeket maga osztja ki, gyalog megy el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

A díjat  – amelyet missziós Nobel-díjnak is neveznek – a Ferenc pápa által 2016-ban áldozópapból bíborosi rangra emelt Ernesto Simoni adta át, aki katolikus papként az albán kommunista diktatúra idején üldöztetést szenvedett, 27 éven keresztül kényszermunkát végzett. A díjhoz járó 50 ezer eurós összegből Giannantonia nővér a legszegényebb gyermekek számára építtet óvodát Eritrea egy Isten háta mögötti területén.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑