Cadmus fordítás Cadmus

A békefenntartók megkezdik kivonulásukat Kazahsztánból

2022. 01. 11.

Az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) két napon belül megkezdi csapatainak kivonását Kazahsztánból – közölte a kazah elnök kedden a parlamentben.

Kaszim-Zsomart Tokajev hozzátette, hogy a békefenntartó erők küldetése sikeresen befejeződött, a kontingens fokozatos kivonása megkezdődik. Ez a folyamat nem tart tovább tíz napnál.

Nem sokkal korábban a közép-ázsiai ország belügyminisztériuma arról számolt be, hogy a biztonsági erők a múlt heti zavargásokkal összefüggésben 9900 embert vettek őrizetbe.

Az olajban gazdag egykori szovjet tagköztársaságban több nagyvárosban kormányépületeket támadtak meg, miután az üzemanyagárak emelkedése elleni, eredetileg békés tüntetések erőszakba torkollottak.

Tokajev azt mondta, hogy a támadók között iszlamista fegyveresek voltak, akik a régió országaiból, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek.

Tokajev: az állam minden kötelezettségének eleget tesz a külföldi befektetőkkel szemben

A kazah állam minden kötelezettségének eleget tesz a külföldi befektetőkkel szemben – jelentette be az ország államfője, aki kedden beszédet mondott a kazak törvényhozás alsóházában (Mazsilisz).

Kaszim-Zsomart Tokajev azt mondta: „Kazahsztánban a külföldi befektetések minden feltétele rendelkezésre áll. Abban vagyunk érdekeltek, hogy meg is maradjon ez a befektetői környezet”. Az államfő ígéretet tett arra, hogy az állam minden szükséges intézkedést megtesz a hazai és a külföldi befektetők bizalmának helyreállítására. Hangsúlyozta: az állam teljesíti minden kötelezettségét és garanciavállalását.

A kazah államfő beszédében kitért arra, hogy új beruházáspolitikára van szükség.

Kaszim-Zsomart Tokajev úgy vélte, a rendkívüli állapot miatt nagy a kockázata annak, hogy egyes pénzügyi-ipari csoportok tőkét vonnak ki az országból külföldre, egyebek mellett fiktív tranzakciók révén. Az államfő ezzel kapcsolatban megjegyzete: „egyes személyek számláin már mozgás látható”, ezért utasította a kazah jegybankot arra, hogy felügyeljen és ellenőrizzen minden tranzakciót és személyt, ha felmerül a „nem megalapozott forráskivonás” gyanúja.

Az államfő egyben öt évre moratóriumot hirdetett a kormánytagok, a régióvezetők és a képviselők fizetésének emelésére. Kaszim-Zsomart Tokajev emlékeztetett arra, hogy 2021 végén megvitatták a tisztviselők fizetésének kérdését. Szerinte a fizetésük korrekt. „A közalkalmazotti kategóriának a fizetése teljesen elegendő”- hangsúlyozta az államfő.

Demokrata, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑