Cadmus

A Biztonsági Tanács elfogadta az ENSZ határon átnyúló szíriai humanitárius segélyezésének folytatását

Folytatódik az ENSZ határon átnyúló humanitárius segélyezése, amely elsősorban Szíriára vonatkozik – erről született határozat szombat este New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

A Németország és Belgium által kezdeményezett tervezetben az a kompromisszum született, hogy a segélyezést 12 hónapra meghosszabbítják, valamint a korábbi orosz javaslattal összhangban egyetlen török-szír határátkelőhelyen keresztül valósítják meg a szállítmányozást.

Az előző, ám elbukott indítványok szerint a segélyek eljuttatása két határátkelőhelyen keresztül bonyolódott volna, de csak hat hónapos hatállyal.

A tanácsban az elmúlt napokban Oroszország, Szíria legfőbb szövetségese Kínával együtt számos, két határátkelőhellyel számoló német indítványt megbuktatott.

Diplomáciai értesülések szerint a 15 fős testületben a mostani határozatot tizenketten támogatták. Oroszország és Kína, valamint a Dominikai Köztársaság tartózkodott.

Szíriában 2011 márciusában robbant ki terrorháború, amelyben eddig mintegy félmillió ember halt meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat évvel ezelőtt szavazta meg a Szíriának küldendő, határokon átnyúló segélyszállítmányokat. Akkor még Jordánián és Irakon keresztül is szállították a segítséget, de az idén januárban – Oroszország és Kína ellenkezése miatt – megszüntették ezeket az útvonalakat.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑