A Biztonsági Tanács elvetette az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítására tett amerikai javaslatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken látványosan meghiúsította az Egyesült Államoknak azt a próbálkozását, hogy a testület meghatározatlan időre hosszabbítsa meg az Iránnal szembeni fegyverembargót, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a döntést “megbocsáthatatlannak” minősítette.

Az amerikai határozati javaslat mellett és ellene két-két állam szavazott, míg az ENSZ BT további 11 tagja tartózkodott – jelentette be a tanács elnöke.

A BT állandó tagjaiként vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína élesen ellenezték a javaslatot. Tőlük érkezett a két nem szavazat. A tanácsban képviselt európai országok azonban szintén a javaslat ellen foglaltak állást, s a szavazásnál tartózkodtak.

Németország ENSZ-képviselete ezt azzal magyarázta, hogy bár osztja a fegyverembargó közeli lejártával kapcsolatos aggodalmakat, Berlin szerint több időre van szükség ahhoz, hogy az ügyben megtalálják a BT minden tagja számára elfogadható választ.

Az amerikai külügyminiszter nyilatkozatában azzal vádolta a világszervezet legfontosabb testületét, hogy maga egyengeti “az útját annak, hogy a terrorizmus állami támogatásában élen járó ország több mint egy évtized után először minden különösebb korlátozás nélkül eladhasson és vásárolhasson hagyományos fegyvereket”.

Az Irán ellen 13 éve hozott fegyverszállítási tilalom idén októberben jár le az érintett hét állam által 2015-ben Bécsben aláírt atomalku előírásai szerint.

A megállapodást azzal a céllal kötötték meg, hogy leállítsák a közel-keleti ország veszélyesnek tartott nukleáris programját, az iráni atomfegyver esetleges kifejlesztését. Irán cserébe ígéretet kapott az őt sújtó egyéb nemzetközi embargós rendelkezések enyhítésére.

Az Egyesült Államok két éve felmondta a szerződést, Franciaország, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia és Németország viszont kitart mellette.

A szerződésben részes államok néhány diplomatája pénteken aggodalmát fejezte ki, hogy a fegyverembargó korlátlan idejű kiterjesztése Iránt a megállapodás felmondására sarkallhatja.

“Az eredmény ismét megmutatta, hogy az egyoldalú megközelítések nem számíthatnak támogatásra, s a megfélemlítés kudarcot vall” – hangoztatta Twitter-üzenetében a kínai ENSZ-képviselet.

Nyilatkozatában Mike Pompeo kilátásba helyezte, hogy országa “tovább fog dolgozni azon, hogy a(z iráni) teokratikus rezsim előtt ne nyíljon meg a lehetőség olyan fegyverek beszerzésére és eladására, amelyek mások mellett Európa szívét és a Közel-Keletet fenyegethetik.

” Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet pedig azt mondta, az Egyesült Államok tervezi a bécsi megállapodás azon mechanizmusának életbe léptetését, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők a másik fél “jelentős nem-teljesítésre” hivatkozva helyreállítsák az Irán elleni korábbi szankciókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel szemben pénteken egy hétoldalú konferenciára tett javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja, valamint Németország és Irán részvételével, hogy felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek révén “konfliktusok nélkül megoldhatók lennének” az iráni fegyverembargó miatt újból felmerült problémák.

Az amerikai javaslatról szóló szavazás már csütörtökön elkezdődött, de mivel a testület jelenleg a koronavírus világjárványa miatt távmunkában dolgozik, a tagoknak 24 órájuk volt válaszaik megküldésére.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑