Cadmus fordítás Cadmus

A Blackwater privát katonai cég alapítója beavatkozna a líbiai migránskrízisbe

2017. 12. 01.

Erik Prince-nek, a hírhedt amerikai privát katonai cég, a Blackwater alapítójának van egy terve Líbia kapcsán.

Prince szerint az általa javasolt ötlet sokkal humanitáriusabb lenne az olajban gazdag országban jelenleg uralkodó káosznál, hiszen több jelentés is arról szól, hogy a líbiai katonák folyamatosan földbe tiporják a migránsok emberi jogait – írja a The Guardian.

Helyettük a saját, hongkongi központtal működő, Frontier Services Group nevű cégét vetné be. Megállítanák, őrizetbe vennék, elszállásolnák és kitoloncolnák azokat az afrikai  migránsokat, akik Európa felé tartanak. Hozzátette, hogy az egész akció annak a töredékébe kerülne, mint amennyit az EU azokra a hajókra költ, amikkel a migránsokat mentik a Földközi-tengerből.

A szudáni, csádi és nigeri embercsempészet ipari folyamat. Ahhoz, hogy meg lehessen állítani, egy határőrséget kell létrehozni Líbiában a déli határ mentén – mondta a Corriere della Seraolasz újságnak. Prince szerint az ő terve emberségesebb és professzionálisabb lenne, mint amilyen programokat az EU támogat annak érdekében, hogy megállítsa a migránskrízist.

A katonai csoportok őrizetbe veszik a migránsokat mielőtt meg elérnék a partokat, és a vádak szerint megerőszakolják, megverik és kényszermunkára fogják őket a migránsközpontokban. A rendszer embertelen, és már több emberi jogi csoport, valamint az ENSZ is elítélte.

Prince tervei szerint három rendőrségi bázist állítanának fel Líbiában és 750 “külföldi oktatót” telepítenének a térségbe, akik a líbiaiak munkáját segítenék.

A Frontier munkatársai támogatnák a vezetőséget, segítenének a felderítésben, a kommunikációban, valamint felderítő légierőt és helikoptereket is biztosítanák. A csempészeknek hatalmas távolságokat kell levezetniük, szóval könnyű beazonosítani a migránsokkal tömött kamionjaikat, amiket meg lehetne állítani az illegális bevándorlókkal és a sofőrökkel együtt – fejtette ki.

Európa meg akarja állítani a migránsáradatot a legemberségesebb és legprofesszionálisabb módon. Nem gondolom, hogy hosszú távon a milíciák pénzelése a legjobb megoldás – tette hozzá.

Prince elmondta, hogy egy másik ajánlatát – amivel az afganisztáni háborút privatizálta volna, azaz 5 500 Frontier-munkatársat küldtek volna Afganisztánba a helyi rendőrség megsegítésére – Michael Flynn, Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója és Steve Bannon, a Fehér Ház korábbi stratégája is támogatta. Azonban a tervet végül nem fogadták el, mivel azt a Pentagon és Trump jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadója, McMaster is elutasította.

Ugyanaz a helyzet, mint az elmúlt 16 évben. A Fehér Ház hat hónapon vagy egy éven belül visszatér hozzám. Ez elkerülhetetlen – jegyezte meg.

Prince mint biztonsági szakértő dolgozik az Egyesült Arab Emírségekben ami – Egyiptom és Szaúd-Arábia mellett – főszerepet játszik abban, hogy Khalifa Haftár egyre jobban kiterjeszti katonai erejét Líbiában, aminek a felét már ellenőrzése alá vonta. A líbiai katonai vezető fontos szerepet tölt be a polgárháborúban, tervei szemben állnak az EU támogatta líbiai egységkormánnyal.

Arról azonban Prince és a Frontier szóvivője sem adott információt, hogy a líbiai terveikről beszéltek -e már az EU-val vagy a Trump-adminisztrációval.

Az emberi jogokról szólva meg kell jegyezni, hogy a még Prince által alapított Blackwater sem arról híres, hogy tiszteletben tartaná azokat. A privát katonai szervezet 2007-ben 14 fegyvertelen iraki civillel végzett, amikor egy amerikai kormányzati konvojt kísértek, és a tömegbe lőttek Bagdadban.

A szervezet hatalmas vagyonra tett szert az iraki háború alatt. Közel 1 milliárd dollárt kapott azért, hogy amerikai személyeket védelmezzen. Mindennek ellenére Prince 2010-ben eladta a céget, és kínai befektetők segítségével megalapította a Frontiert.

Az interjúval valószínűleg az volt a célja, hogy növelje támogatottságát az EU-ban a líbiai beavatkozás kapcsán.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑