Cadmus fordítás Cadmus

A Boko Haram megrohamozott egy börtönt Nigériában, több száz rab megszökött

2022. 07. 07.

Megrohamozott egy börtönt a Boko Haram terrorszervezet Nigériában kedden este; több mint 600 rab megszökött, de szerda reggelre közel háromszázat már el is fogtak – jelentette be a nigériai belügyminisztérium.

Egy börtönőr életét vesztette, miközben az állig felfegyverzett terroristák robbantásokat követően behatoltak a börtönbe – nyilatkozott Abubakar Umar, a nigériai büntetés-végrehajtási intézeteket felügyelő hatóság szóvivője.

Az afrikai terrorszervezet fegyveres tagjai nagy erejű robbanószerkezetekkel, majd kézifegyverekkel támadták meg a nigériai főváros közelében fekvő büntetés-végrehajtási intézetet.

Ott őrzik Abba Kyari korábbi magas rangú rendőrtisztet is, akit kábítószer-kereskedelem miatt tartóztattak le, őt nem szöktették meg – tette hozzá Abubakar Umar.

Afrika legnépesebb országában, a 206 milliós Nigériában gyakoriak a börtönök elleni támadások, mivel a fegyintézetek gyakran túlzsúfoltak, a börtönőrök pedig túlterheltek.

Az ENSZ adatai szerint a Boko Haram és az Iszlám Állam Közép-Afrikai Tartománya nevű terrorszervezetek szélsőséges iszlamista lázadóinak támadásaiban már több mint 35 ezer ember vesztette életét, és több mint 2 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát.

A Nigériában legalább 10 éve tartó lázadás okozta politikai instabilitás, éhezés és egészségügyi válsághelyzet közvetve további 300 ezer ember halálát okozhatta a világszervezet értékelése szerint.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑