Cadmus fordítás Cadmus

A Boko Haram több mint száz harcosával végzett a nigériai hadsereg

2019. 01. 08.

A Boko Haram nigériai terrorszervezet több mint száz harcosával végeztek nigériai katonák az ország északkeleti térségében, Borno és Yobe államokban – jelentette be hétfőn a nyugat-afrikai állam hadserege.

A katonai közlemény ugyanakkor nem pontosította az elesett iszlamisták számát, sem azt, hogy a dzsihadisták felszámolására irányuló műveletet mikor hajtották végre.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. A hadsereg szerint a mostani művelet mindenekelőtt Goniri, Damasak, Cross Kauwa, és Monguno településekre összpontosított. A hadsereg az iszlamisták nagykaliberű fegyverzetét, illetve lőszereit is lefoglalta az akció során.

Sani Kukasheka Usman, a hadsereg szóvivője a nap folyamán közölte, hogy a nigériai légierő megsemmisítette a Boko Haram több – harci járművé átalakított – kisteherautóját, illetve létesítményét, miközben támogatást nyújtott a terroristák ellen harcoló katonáknak. A harcok a Csád-tó szélei, illetve a Boko Haram terroristák más feltételezett enklávéi felé tolódtak el a határ mentén – tette hozzá Usman.

Ibikunle Daramola, a nigériai légierő szóvivője korábban arról számolt be, hogy Mi-35M típusú harci helikopterek hullámokban támadták a visszavonuló szélsőségeseket, megsemmisítve felfegyverzett járműveiket. A szomszédos Niger védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy december 28-án indított nagyszabású átfésülő műveletet a nigeri-nigériai határfolyó, a Komadugu vidékén, valamint a Csád-tó szigetein, hozzátéve, hogy ez a mocsaras térség rejtekhelyül szolgál a Boko Haram harcosainak. A csütörtöki közlés szerint a nigeri hadsereg a Boko Haram több mint kétszáz harcosával végzett a hadműveletben.

Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, és az elmúlt években több támadást hajtott végre Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy két és fél millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑