Cadmus fordítás Cadmus

A burkaviselési tilalom bevezetéséről tartanak népszavazást vasárnap Svájcban

2021. 03. 06.

Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban az arcot eltakaró ruhadarabok, köztük a hagyományos muzulmán női öltözéknek számító burka és hidzsáb közterületi viselésének betiltásáról.

A tervezet értelmében egyebek mellett a tüntetők által előszeretettel hordott símaszkot és arckendőt is betiltanák.

A tilalom minden nyilvános helyen érvényes lenne, az utcán, éttermekben, stadionokban, tömegközlekedésen, bizonyos kivételek azonban lennének, például vallási, biztonsági vagy egészségügyi okokból.

A támogatók azzal érvelnek, hogy a burkaviselés a nők elnyomásának jelképe, egy szabad társadalomban pedig alapelv, hogy az embernek látsszon az arca, ami biztonsági szempontból is fontos. Az ellenoldal szerint azonban a rendelkezés haszontalan, iszlámellenes és megbélyegezné az arcukat eltakaró nőket.

A svájci kormány ellenzi a javaslatot, mondván, az komoly gazdasági károkat okozna az országnak, az ilyen fátylat viselők nagy többsége ugyanis gazdag Perzsa(Arab)-öböl menti országokból érkező turista, akik a tilalom hatására valószínűleg más úti célt választanának.

Szakértők szerint az ügyben meg kell találni a kényes egyensúlyt a vallásszabadság, a biztonság, a gazdaság és a nőjogok szempontjai között, különösen miután a 8,5 milliós alpesi országban élő muszlim nők között kevesen, becslések szerint mindössze néhány tucatnyian hordanak burkát vagy nikábot.

Egy ellenjavaslat értelmében az ilyen ruhadarabok viselőinek hatósági felszólításra fel kellene fedniük az arcukat.
A legtöbben levélben szavaznak a sajtóhírek szerint, és szoros eredmény várható.

Belgiumban és Franciaországban, illetve két svájci kantonban már életbe léptek hasonló törvények.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑