A CDU megfosztaná német útlevelüktől a kettősállampolgár dzsihadistákat

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kormánypárt megfosztaná német állampolgárságuktól az Iszlám Állam terrorszervezet azon tagjait, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a párt testületeinek hétfői ülését követően kijelentette, hogy a koalíciós szerződés tartalmaz egy erre vonatkozó megállapodást.

A CDU nagykoalícióban kormányoz a német Szociáldemokrata Párttal (SPD).

Mint mondta, a CDU elvárja a koalíciós partner szociáldemokraták igazságügyi miniszterétől, Katarina Barleytől, hogy a lehető leghamarább megteremtse annak jogi alapját, hogy a kettősállampolgár dzsihadistákat megfoszthassák német állampolgárságuktól.

Ziemiak szerint az igazságügyi miniszter már hónapok óta hanyagol egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet a CDU vezette német belügyminisztérium terjesztett elő. Hangsúlyozta: ezeknek az embereknek a visszatérése nemzetbiztonsági kérdés Németország számára.

A kettősállampolgárok azonban csak mintegy harmadát teszik ki azoknak a németeknek, akik Irakban vagy Szíriában csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Ziemiak ugyanakkor kiemelte, hogy a német alkotmány értelmében vissza kell fogadni azokat az iszlamistákat, akik csak német állampolgársággal rendelkeznek.

Donald Trump amerikai elnök február 16-i Twitter üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet kezére került szélsőségeseket elengedik, ha származási országuk nem fogadja vissza őket. Trump egyben felszólította Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza és állítsák bíróság elé azt a több mint 800 dzsihadistát, akiket Szíriában fogtak el.

A német hatóságok adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑