Cadmus fordítás Cadmus

A CIA igazgatója Kabulban találkozott a tálib mozgalom társalapítójával

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns Kabulban találkozott Abdul Gáni Baradarral, az Afganisztánban a hatalmat átvevő szélsőséges iszlamista tálib mozgalom társalapítójával – jelentette a The Washington Post című amerikai napilap, az NBC News és a Fox News hírcsatorna nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva kedden.

Burns és Baradar hétfőn találkozott Kabulban, ez volt a legmagasabb szintű diplomáciai találkozó azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Afganisztánban, ahonnan a nyugati országok katonáinak a hónap végéig távozniuk kell, és zajlik az őket segítő afgánok és állampolgáraik kimenekítése.

A Burns és Baradar közötti találkozóról először a The Washington Post számolt be. A CIA igazgatója és a tálibok legfőbb politikai vezetője közötti egyeztetések részletei nem ismeretesek.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek megerősítette a beszámoló hitelességét.

A CIA és a Fehér Ház nem kommentálta a találkozóról szóló híreket – írták hírügynökségek, megjegyezve, hogy Baradart lehetséges jövőbeni kormányfőként tartják számon.

Zabíhulláh Mudzsáhid tálib szóvivő mindazonáltal úgy nyilatkozott: nem tud a tálibok és a CIA közötti találkozóról, igaz, nem is cáfolta, hogy ilyen találkozóra sor került. Mudzsáhid kedden megismételte a tálibok álláspontját, amely szerint nem fogadják el az amerikai csapatkivonásra kitűzött augusztus 31-i határidő meghosszabbítását. Egyúttal felszólította az Egyesült Államokat: ne bátorítsa a magasan képzett embereket Afganisztán elhagyására. A szóvivő felszólította az afgánokat, hogy térjenek haza, és folytassák “mindennapi, nyugodt életüket”, a tálibok “szavatolják biztonságukat”.

Az AP megjegyezte: a pakisztáni erők a CIA-val közösen fogták el Baradart a dél-pakisztáni Karacsiban 2010-ben. Baradart végül 2018-ban szabadon engedték az Egyesült Államok kérésére a béketárgyalások kezdete előtt.
A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően elmenekült az országból.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok Kabul, valamint a szomszédos Pakisztán fővárosa, Iszlámábád repülőteréről menekítik ki saját állampolgáraikat és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt veszélyben érzik az életüket. A kabuli légikikötőn belül a nyugati koalíciós katonák – elsősorban amerikaiak – próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑