Cadmus fordítás Cadmus

A ciprusi rendezésről egyeztetett a ciprusi elnök és az ENSZ képviselője

2023. 03. 15.

A ciprusi törökökkel megrekedt párbeszéd újraindításáról egyeztetett szerdán Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi elnök és Rosemary diCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese Nicosiában.

A csaknem egy órán át tartó megbeszélésen a felek reményüket fejezték ki, hogy sikerül kimozdítani a holtpontról a tárgyalásokat, és előrelépést érnek el a rendezésben.

Sajtótájékoztatóján DiCarlo elmondta, a világszervezet elkötelezett a ciprusi konfliktus lezárása érdekében és hozzátette, egyeztetni fog Ersin Tatarral, az észak-ciprusi törökök vezetőjével is.

A Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közel álló Tatar nemrég felszólította a nemzetközi közösséget, ismerje el államukat, jóllehet ez ellen a Ciprusi Köztársaság többször élesen tiltakozott.

Ciprusi látogatása során a főtitkárhelyettes elmegy a szigeten állomásozó csaknem 800 ENSZ-békefenntartó támaszpontjára is. A kéksisakosok a Ciprust két részre osztó demilitarizált övezetet felügyelik.

António Guterres ENSZ-főtitkár nemrég aggodalmának adott hangot, mivel az övezet körül nőtt a katonai tevékenység.

Ciprus északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután ciprusi görög puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert “Észak-ciprusi Török Köztársaság”.

Az esetleges újraegyesítésről szóló tárgyalások legutóbbi fordulója 2017-ben fulladt kudarcba.

A februárban elnökké választott Nikosz Hrisztodulidisz győzelme után nem sokkal azt mondta, kész találkozni és tárgyalni ciprusi török partnereivel a sziget jövőjéről.

A korábban külügyminiszteri posztot betöltő Hrisztodulidisz már korábban azt hangsúlyozta, hogy győzelme esetén legfontosabb teendőjeként fogja kezelni a ciprusi törökökkel megrekedt párbeszéd újraindítását; és amennyiben újraindulna a tárgyalássorozat, azon ő vezetné a ciprusi görögök delegációját.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑