Cadmus fordítás Cadmus

A csecsen elnök hat fegyveres lázadó likvidálásáról számolt be

2021. 01. 20.

Hat fegyveres és ezzel az egész csecsenföldi “banditaalvilág” megsemmisítéséről tett bejelentést szerdán Ramzan Kadirov csecsen vezető szerdán a Telegram-csatornáján.

Kadirov közölte, hogy sikerült felszámolni Aszlan Butyukajev csoportosulását, amely eddig két alkalommal is el tudta kerülni a rendőrség általi felszámolást. A csecsen vezető személyesen részt vett az akció megtervezésében, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnököt előre értesítették, és amelyhez az orosz elnök utólag gratulált.

Butyukajev Doku Umarov 2013-ban történt likvidálása után vette át a csecsen terroristák vezetőjének szerepét.

Egyike volt az öngyilkos merénylők felkészítőinek és a Moszkva domogyedovói repülőtere ellen 2011 januárjában elkövetett bombatámadás kitervelőinek, amelynek 37 halálos áldozata és 170 sebesültje volt. 2015-ben hűségesküt tett Abu Bakra al-Bagdadinak, az Iszlám Állam terrorszervezet néhai vezetőjének.

A Butyukajev és társai elleni különleges műveletet a rendőrkommandósok Katar-Jurt település határában hajtották végre. A terroristák közül hármat, köztük a vezért, sikerült azonosítani. Valamennyiük ellen szövetségi elfogatóparancs volt érvényben.

Az orosz Nemzeti Terrorelhárító Központ szerint a csecsenföldi akcióban öt fegyverest öltek meg. Putyin kezdeményezte az akció részvevőinek kitüntetését.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑