Cadmus fordítás Cadmus

A damaszkuszi kormány tartja magát az enyhüléshez

2017. 05. 08.

Mindaddig, míg az iszlamisták betartják az orosz bábáskodással született, biztonsági zónákról szóló megállapodást, addig a damaszkuszi kormány is tartja magát a megállapodáshoz – jelentette ki az állami tévében élőben közvetített sajtótájékoztatóján Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter.

Moallem hangsúlyozta egyúttal, hogy a tervet támogató felkelő csoportoknak meg kell tisztítaniuk az irányításuk alatt álló területeket a szélsőségesektől, a többi között a korábban an-Nuszra Frontként ismert szervezettől is, amely az al-Kaidával állt kapcsolatban.

A damaszkuszi diplomácia vezetője elmondta: a szíriai kormány elzárkózik attól, hogy a biztonsági övezetet az ENSZ ellenőrzése alá helyezzék. Az egyezség értelmében katonai rendészek ellenőrzik majd a megállapodás betartását. Moallem hangsúlyozta, korai még állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy sikeres-e a megállapodás.

Sajtótájékoztatóján Moallem arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szíriai válság rendezésére irányuló genfi béketárgyalásokon nincs előrelépés, és az egyeztetések alternatívája lehet, ha helyi szinten kötnek “megbékélési megállapodásokat” a fegyveres iszlamistákkal.

Walid Al-Moallem az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő kurd milíciák harcát “legitimnek” nevezte sajtótájékoztatóján, s úgy ítélte meg, hogy a kurd milíciák a szíriai területek egységének és épségének megőrzéséért küzdenek.

Mindeközben a kormánnyal kötött evakuációs megállapodás értelmében százával kezdték elhagyni Damaszkusz Barze nevű, ostromlott, északi kerületét az iszlamista fegyveresek. A távozók és családtagjaik a továbbra is az iszlamisták ellenőrzése alatt álló Idleb kormányzóságba távoznak.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑