2020. 01. 13.

A feszültség enyhítését szorgalmazza az EU a brit nagykövet előállítása után

A feszültség enyhítését szorgalmazta vasárnap Brüsszelben Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután előző éjjel Teheránban rövid időre előállították Nagy-Britannia teheráni nagykövetét, akit azzal vádoltak, hogy részt vett egy tüntetésen.

„Nagyon aggaszt bennünket a brit nagykövet iráni előállítása. A bécsi egyezmény betartása kötelező. Az Európai Unió kéri, hogy enyhítsék a feszültséget, és adjanak teret a diplomáciának” – írta a Twitteren Borrell.

Rob Macaire nagykövet Twitter-üzenetében leszögezte, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt. A lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment, akik között brit állampolgárok is voltak. Hozzátette, hogy öt perccel korábban távozott az eseményről, majd az emberek skandálni kezdtek. „Másfél óráig tartottak fogva, miután elhagytam a helyet. Diplomaták őrizetbe vétele minden országban törvényellenes” – írta a nagykövet.

A MAU ukrán nemzetközi légitársaság szerdai, Teheránból Kijevbe tartó, az iráni légierő által tévedésből lelőtt járatán 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.

Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter vasárnap az Instagram közösségi portálon szégyenletes tragédiának nevezte a gép lelövését.

Justin Trudeau kanadai kormányfő is részt vesz vasárnap külügyminiszterével, Francois-Philippe Champagne-nyal a szerencsétlenség 57 kanadai áldozatának emlékére Edmontonban tartandó megemlékezésen. Az áldozatok közül tizenhárman ennek a nyugat-kanadai városnak a lakói voltak.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑